dzisiaj objawił się w moim Golfie problem z kamerą cofania - brak obrazu. Znaczek się otwiera, kamera wystaje ale na ekranie widać tylko czerń. VCDS-em odczytałem dwa błędy (właściwie jeden identyczny, zduplikowany) z urządzeń 37: Navigation i 56: Radio (J0506) - utrata połączenia z kamerą parę kilometrów przed końcem jazdy, kiedy to zauważyłem problem. Błędy skasowane nie pojawiają się ponownie, przynajmniej jak dotąd.
Kamerę zainstalowałem sam 3 lata temu (zestaw z CarSystems - standardowy low-line 5K0827469AQ ULM) i działała przez ten czas naprawdę dobrze.
Czego próbowałem jak dotąd:
- standardowe skasowanie błędów
- twardy restart RNS-a (Setup + Tone + Eject + gwiazdka)
- chwilowe odkodowanie kamery VCSD-em
Co rozważam:
- opcję oczywistą, czyli zdjęcie plastikowej osłony klapy i zerknięcie, czy to nie kwestia urwanego przewodu/wypiętego złącza; sęk w tym, że zdejmowanie tej osłony jest masakrą i jest ryzyko, że już jej nie założę - ćwiczyłem to podczas instalacji i skończyło się na zakupie nowej sztuki - bardzo łatwo jest połamać zaczepy. Tak więc chcę najpierw wyczerpać inne opcje, nieinwazyjne.
Po przemyśleniach dochodzę do wniosku, że to musi być problem z samą kamerą w znaczku albo przewodami po stronie klapy. Raczej nie wierzę w wypięcie się kostki po stronie RNS-a, bo pamiętam jak solidnie jest ona mocowana do radia. A klapą jednak "parę" razy trzasnąłem przez te trzy lata...
Tak więc, może ktoś odbił się od takiego problemu i ma jakieś przemyślenia/rady? Z góry dzięki za sugestie.