Co zrobić z PDF
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Majkel50
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6 variant
- Engine: 1.6 90km
- Localization: Warszawa
Co zrobić z PDF
Witam.
Mam Problem ostatnio pojechałem do znajomego mechanika na wypalanie dpf przez komputer. Ponieważ wyświetla mi sie błąd według instrukcji "miga: sterowanie silnika nie sprawne" oraz wtedy check engine. po wypaleniu mechanik stwierdził ze jeszcze kilka gram i będzie pełen filtr i trzeba coś z tym zrobić zaradził abym zregenerował wymienił albo wyciął, tylko stwierdził ze decyzja należy do mnie bo on tym się nie zajmuje. Stąd moje pytanie drodzy forumowicze co robić w tym wypadku.
Dodam że golf ma 180k na kupiłem go 1.5 roku temu i nigdy nie miał żadnego problemu i nagle z dnia na dzień wyskoczył mu ten bład. check engine po wypaleniu znikł ale co jakiś czas miga ją mi "spirale" i odcina mi turbinę (która już sprawdziłem jest sprawna żadnych przecieków itp)
Dzięki za wszelkie rady
Mam Problem ostatnio pojechałem do znajomego mechanika na wypalanie dpf przez komputer. Ponieważ wyświetla mi sie błąd według instrukcji "miga: sterowanie silnika nie sprawne" oraz wtedy check engine. po wypaleniu mechanik stwierdził ze jeszcze kilka gram i będzie pełen filtr i trzeba coś z tym zrobić zaradził abym zregenerował wymienił albo wyciął, tylko stwierdził ze decyzja należy do mnie bo on tym się nie zajmuje. Stąd moje pytanie drodzy forumowicze co robić w tym wypadku.
Dodam że golf ma 180k na kupiłem go 1.5 roku temu i nigdy nie miał żadnego problemu i nagle z dnia na dzień wyskoczył mu ten bład. check engine po wypaleniu znikł ale co jakiś czas miga ją mi "spirale" i odcina mi turbinę (która już sprawdziłem jest sprawna żadnych przecieków itp)
Dzięki za wszelkie rady
- lyngso
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: lubuskie
Re: Co zrobić z PDF
Witam
Kolego DPF tak jak i np dwu masowe koło zamachowe kiedyś ulegnie zużyciu. Wg mnie nie ma się nad czym zastanawiać tylko wymienić. Zalety tego rozwiązania:
1. Nie ingerujesz w sterownik silnika, nie zmieniasz oprogramowania.
2. Nie masz problemu z prawem, wycięcie powoduje zmianę specyfikacji auta, a co za tym idzie niezgodność homologacji.
3. Spokojną głowę na kolejne 180k km.
Oczywiście można regenerować ale po necie krążą opinie, że regeneracja na długo nie starczyła więc trzeba znowu regenerować/wymieniać.
Koszt wymiany jest spory ale niestety każdy, kto dzisiaj decyduje się na zakup nowoczesnego diesla musi się z tym liczyć.
Pozdrov
Kolego DPF tak jak i np dwu masowe koło zamachowe kiedyś ulegnie zużyciu. Wg mnie nie ma się nad czym zastanawiać tylko wymienić. Zalety tego rozwiązania:
1. Nie ingerujesz w sterownik silnika, nie zmieniasz oprogramowania.
2. Nie masz problemu z prawem, wycięcie powoduje zmianę specyfikacji auta, a co za tym idzie niezgodność homologacji.
3. Spokojną głowę na kolejne 180k km.
Oczywiście można regenerować ale po necie krążą opinie, że regeneracja na długo nie starczyła więc trzeba znowu regenerować/wymieniać.
Koszt wymiany jest spory ale niestety każdy, kto dzisiaj decyduje się na zakup nowoczesnego diesla musi się z tym liczyć.
Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Wokół komina Golf 7
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Jesli filtr masz już zużyty, a z tego co piszesz wynika że tak to jak najszybciej trzeba coś z tym zrobić, bo jazda z niesprawnym dość mocno obciąża silnik, a szczegolnie turbo...
Co do wyjść to tak naprawdę są tylko dwa logiczne, najtańsze czyli pozbywasz się dpf i w jego miejsce montujesz katalizator, lub wymieniasz dpf na nowy...
Co do wyjść to tak naprawdę są tylko dwa logiczne, najtańsze czyli pozbywasz się dpf i w jego miejsce montujesz katalizator, lub wymieniasz dpf na nowy...
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Czy aby na pewno masz problem z dpfem? Może podejdź do innego dobrego mechanika... Przy tym przebiegu, jeśli faktyczny, tym bardziej że, jak piszesz, wcześniej nie było żadnego problemu z dpfem, to trochę dziwne, może wina wchodzenia w tryb awaryjny jest inna, a mechanik źle diagnozuje błąd "świecącej spiralki".
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Przebieg nie ma tu nic do rzeczy. Jedni mają zapchany filtr przy przebiegu 150kkm a drudzy grubo powyżej 300kkm. Kwestia jazdy, miejska vs trasa. Zapytaj mechanika jaką masz ilość popiołu w filtrze, będzie coś wiadomo o stanie filtra.
PS
Mój jak się zapełni to mam w d...e ten wynalazek i wytnę chwasta, a przy okazji podniosę sobie troszkę mocy.
Marmi wiesz może czy jest jakiś dedykowany katalizator w miejsce potencjalnie wyciętego DPF-a.
PS
Mój jak się zapełni to mam w d...e ten wynalazek i wytnę chwasta, a przy okazji podniosę sobie troszkę mocy.
Marmi wiesz może czy jest jakiś dedykowany katalizator w miejsce potencjalnie wyciętego DPF-a.
- marmi
- Mieszkaniec
hoses Dedykowane chyba nie ale montuja dobrane katalizatory i jest ok wszystko.
- hoses
- Gadatliwy
Co to znaczy dobrany? Czy chodzi Ci o takie z innych modeli dostępnych na rynku? Jeśli tak to wiesz może od jakiego modelu pasuje?
Powoli przymierzam się do tego tematu bo pewno w ciągu najbliższego roku dopadnie mnie problem jak kolegi wyżej bo mam już 57g popiołu, a sporo jeżdżę po mieście
Powoli przymierzam się do tego tematu bo pewno w ciągu najbliższego roku dopadnie mnie problem jak kolegi wyżej bo mam już 57g popiołu, a sporo jeżdżę po mieście
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
hoses pisze:Przebieg nie ma tu nic do rzeczy.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić... owszem przy powiedzmy 200 tys km w górę tak, ale nie znam auta z dpfem które miało z nim problem z zapelnieniem poniżej 150 tys km. Piszę o faktycznych przebiegach nie wymarzonych... no i sprawnych technicznie.
-
Jednorazka
- Nieśmiały
- Auto: golf6 plus
- Engine: cbdb
- Localization: malopolska
Dobrany to taki ,który wymiarowo pasuje do puszki po DPF twojego samochodu
- hoses
- Gadatliwy
spwod ja mam 1000% pewny stan licznika w liczbie 135kkm i 57g popiołu i co Ty na to? Brakuje mi jeszcze 13g do pełnego dopuszczalnego stanu. Bp niby 70g to granica jaką pokazuje mi VCDS. Myślę że w tym tempie spokojnie się zapcha do 180kkm.
PS
Pisze wyraźnie, że jeżdżę głównie po mieście i krótkie trasy i widzę co jakiś czas jak szybko przybywa popiołu po wypaleniu. Na trasie pewno bym przekroczył 1000 km pomiędzy wypaleniami, w mieście ledwo starcza na 300 km.

PS
Pisze wyraźnie, że jeżdżę głównie po mieście i krótkie trasy i widzę co jakiś czas jak szybko przybywa popiołu po wypaleniu. Na trasie pewno bym przekroczył 1000 km pomiędzy wypaleniami, w mieście ledwo starcza na 300 km.
Ale konkretnie jaki, przecież nie będę szukał i przymierzał czy wejdzieJednorazka pisze:Dobrany to taki ,który wymiarowo pasuje do puszki po DPF twojego samochodu
- marmi
- Mieszkaniec
Oj to chyba mało widziałeś, znam auta w których dpf padł nawet przy przebiegu 80 tyś km i to z salonu więc mogli je skręcić jedynie w fabryce...spwod pisze:Pozwolę się z Tobą nie zgodzić... owszem przy powiedzmy 200 tys km w górę tak, ale nie znam auta z dpfem które miało z nim problem z zapelnieniem poniżej 150 tys km. Piszę o faktycznych przebiegach nie wymarzonych... no i sprawnych technicznie.
Będziesz się pozbywał dpf to dobiorą Ci katalizator rozmiarami do puszki, nie da się tu napisac konkretnego modelu i producenta...
- hoses
- Gadatliwy
marmi pisze:Będziesz się pozbywał dpf to dobiorą Ci katalizator rozmiarami do puszki, nie da się tu napisac konkretnego modelu i producenta...
Ale jak im na ręce nie patrzysz lub sam czegoś nie zaproponujesz to niektórzy fachowcy mogą opróżnić DPF-a i zostawić pustą puszkę.
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
Pytanie za 100punktow do kolegow. Gdzie w DPF gromadzi sie ta wspomniana sadza/pyl o ktorym tak tutaj mowicie (mowie o tych kilku gramach o ktorych wspominacie)?
Interesuje mnei jeszcze, jak mozna dobrac nowy katalizator do starego PDF. Pytam bo to dwa rozne urzadzenia.
Zuzyty PDF nalewy wyja, wymyc I ponownie zamontowac.
Interesuje mnei jeszcze, jak mozna dobrac nowy katalizator do starego PDF. Pytam bo to dwa rozne urzadzenia.
Zuzyty PDF nalewy wyja, wymyc I ponownie zamontowac.