Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55, ryba113
Regulamin forum
Inne pytania techniczne, których nie da się zaklasyfikować do jednego z istniejących działów.
Pamiętaj:
Inne pytania techniczne, których nie da się zaklasyfikować do jednego z istniejących działów.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Zanim utworzysz nowy temat w tym dziale, upewnij się czy nie powinieneś zamieścić go w ramach jednego z działów 'GOLF MK6/Pytania i Porady' lub 'Ogólne/Pytania i Porady'
-
starscream
- Nowicjusz
Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Witam serdecznie, jak ściągnąć takie nakładki? Męczę się już prawie godzinę i za nic nie mogę ich ściągnąć, potrzebny jest jakiś specjalny klucz?

- ryba113
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Bifuel
- Engine: BGU 1.6 74 kW
- Localization: CT NO EL
Tak potrzebny taki haczyk. Pomocny będzie pręt od wieszają na ubrania. Wyginasz samą końcówkę i ściągasz zaślepki.
-
starscream
- Nowicjusz
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi ;p mógłbyś rozwinąć? żadnego haczyka nie mam.
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Masz haczyk w zestawie narzędzi. Oczko wyglądające jak cyfra 6.
-
starscream
- Nowicjusz
Sprawdziłem w google jak to wygląda i w sumie idzie samemu zrobić taki haczyk, bo oryginału nie mam. Te nakładki to też jakieś dziwne u mnie są, w tych gwiazdach jest plastikowa zaślepka, na zdjęciach w necie i w 1 poście jest dziura i ten haczyk ma wtedy sens. Wepchnąć jakoś ten plastik do środka? Mogę wstawić zdjęcie jak coś.
Ps. Zapomniałem napisać, że mam felgę strukturalną z kołpakiem, możliwe że te zaślepki są na stałe zamontowane do kołpaka, i wystarczy go zdjąć żeby dostać się do śrub?
Ps. Zapomniałem napisać, że mam felgę strukturalną z kołpakiem, możliwe że te zaślepki są na stałe zamontowane do kołpaka, i wystarczy go zdjąć żeby dostać się do śrub?
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Czy jest ktoś w stanie tak na szybko podać mi nr pinów potrzebnych do podłączenia przewodów do przesłon Xenon z PIN 48 i 49 w BCM
- BRUNO55
- Senior Moderator
Już sobie poradziłem. Są to N90684405 ( VW-000 979 133 E ) i N10335807 ( VW-000-979 131 E )
-
ophiel
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.2 TSI
- Localization: Bedzin
Na wyświetlaczu pomiędzy zegarami wyświetlał mi się przebieg: kluczyk i 7500, odliczało mi kilometry i gdzieś przy 7000 nastąpiła zmiana i wyświetla mi SERVICE.
Czy to się tyczy okresowej wymiany oleju ?
Czy coś innego się przypomniało ?
Czy to się tyczy okresowej wymiany oleju ?
Czy coś innego się przypomniało ?
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Potrzebuje numer OEM śruby do montażu fotela, bo za dużo miałem pary w rękach:) przy dokręcaniu fotela jak montowałem podłokietnik. Szukałem na allegro ale jakość ciężko znaleźć, to może po numerze będzie łatwiej.
- BRUNO55
- Senior Moderator
hoses pisze:Potrzebuje numer OEM śruby do montażu fotela, bo za dużo miałem pary w rękach:) przy dokręcaniu fotela jak montowałem podłokietnik. Szukałem na allegro ale jakość ciężko znaleźć, to może po numerze będzie łatwiej.
Śruba do montażu foteli to N90936901
- hoses
- Gadatliwy
No to znowu szybkie pytanie do fachowców
. Niestety chyba na skutek aktualnych mrozów pękła mi sprężyna w kolumnie McPhersona. Wszystko szybko zostało wymienione i nie miałem już czasu dopytać szczegółów, ale mechanik wspomniał mi coś o przerdzewiałych już śrubach mocowania jarzma. Ktoś wie co miał na myśli, która to i co to za śruba?
- ryba113
- VIP
To ta śruba która trzyma amortyzator przy piescie. Swoją drogą zmień mechanika, żaden szanujący się warsztat nie założy starej, a w dodatku przerdzewialej.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nie ma opcji by ta śruba była przerdzewiała, jest grubości centymetra, owszem pokryta cała korozja, co jest normalne.hoses pisze:mechanik wspomniał mi coś o przerdzewiałych już śrubach mocowania jarzma. Ktoś wie co miał na myśli, która to i co to za śruba?
- hoses
- Gadatliwy
ryba113 pisze:To ta śruba która trzyma amortyzator przy piescie. Swoją drogą zmień mechanika, żaden szanujący się warsztat nie założy starej, a w dodatku przerdzewialej.
Nie było czasu na takie rzeczy. Sprężyna pękła godzinę przed moim wyjazdem na ferie. To była mega szybka akcja. Gdyby nie to, śruba tez byłaby wymieniona. Dlatego też na odchodne powiedział mi o tej śrubie, że trzeba ją będzie wymienić, bo jest mocno skorodowana, cokolwiek miałoby to znaczyć. Reasumując co to za śruba, jaki gwint i długość, może nr OEM?
- ryba113
- VIP
marmi pisze:Nie ma opcji by ta śruba była przerdzewiała, jest grubości centymetra, owszem pokryta cała korozja, co jest normalne.hoses pisze:mechanik wspomniał mi coś o przerdzewiałych już śrubach mocowania jarzma. Ktoś wie co miał na myśli, która to i co to za śruba?
Wymieniłem przednie amortyzatory i jak zobaczyłem w jakim stanie jest ta śruba to byłem przerażony. Dosłownie brakowało 1/4 . W aso gdzie odbywała się wymiana chłopaki wymieniają z automatu te śruby bo wiedzą co się z nimi dzieje.
- hoses
- Gadatliwy
Czy to jest ta śruba https://www.vwpartsvortex.com/oem-parts ... -n90954802 ?
- marmi
- Mieszkaniec
Tak to ta śruba wraz z nakrętką się wymienia.hoses pisze:Czy to jest ta śruba https://www.vwpartsvortex.com/oem-parts ... -n90954802 ?
Czyli vw znów coś zmienił bo ten sam sposób zabezpieczenia amora jest od 30 lat i w starszych autach ta śruba jest tylko pokryta cała korozją, a nie żezarta cała...
- ryba113
- VIP
Tak sposób ten sam tyle że pewnie jakość śrub spadła. Ona nie rdzewieje cała tylko w miejscu gdzie ma kontakt z wodą i brudem mniej więcej po środku jej dlugosci, a wygląda jak byś ją flexem naciął dookoła. Więc uważam że to realne niebezpieczeństwo.
- hoses
- Gadatliwy
Da się tą śrubę wymienić po zdjęciu koła, czy trzeba mieć ściski do sprężyny?
- ryba113
- VIP
hoses pisze:Da się tą śrubę wymienić po zdjęciu koła, czy trzeba mieć ściski do sprężyny?
Wymienisz bez problemu
- BRUNO55
- Senior Moderator
marmi pisze:Tak to ta śruba wraz z nakrętką się wymienia.hoses pisze:Czy to jest ta śruba https://www.vwpartsvortex.com/oem-parts ... -n90954802 ?
Czyli vw znów coś zmienił bo ten sam sposób zabezpieczenia amora jest od 30 lat i w starszych autach ta śruba jest tylko pokryta cała korozją, a nie żezarta cała...
Jeszcze raz się upewnię czy to ta śruba o nr 13 ?
Swoją drogą co mogło być przyczyną Karol że tak ta śruba była wyrobiona u Ciebie ?

- ryba113
- VIP
Tak to ta sruba. Ona się nie wyrobiła tylko przerdzewiala na samym środku jej długości.
- marmi
- Mieszkaniec
dwa klucze do odkręcenia nakrętki, młotem żeby śrubę wybić i tyle, nic nie trzeba więcej robić, dostęp idealny do niej.hoses pisze:Da się tą śrubę wymienić po zdjęciu koła, czy trzeba mieć ściski do sprężyny?
- looki8329
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4TSI 122PS
- Localization: VWlkp
Koledzy czy w Discovery Media można ustawić tak wybieranie losowe utworów aby wybierało ze wszystkich folderów na pendrivie, a nie tylko z jednego?
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Tak. Musisz wrzucic jedna piosenkę do głównego folderu i ja odtworzyć i wtedy dać "shuffle". puszcza ze wszystkich folderów.