Wtryskiwacze 1.6 tdi CAYC
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
Re: Wtryskiwacze 1.6 tdi CAYC
Coś w tym jest co piszesz. Mój Passat ma prawie 400 tysięcy naganiane. Jest z listopada 2011 roku,więc gania sporo i praktycznie do przebiegu ponad 300 tys. na oryginalnych wtryskach ,bez awaryjnie. Wymieniłem wszystkie,bo trafiłem za 500 zl 4 szt.używane z rozbitka z małym przebiegiem. Jeden już kulał na zimnym ,ale to tak sporadycznie się zdarzało i po nagrzaniu lekko ,zaczynał normalnie pracować. Ale wymieniłem wszystkie. Odnośnie paliwa to zawsze kupuję tylko naj tyańsze w 99 % tylko marketowe typu Tesco,Intermarsze ,Auchan. Orlen to tylko z musu jak nie ma wyjścia. Więc paliwo nie ma aż takiego znaczenia na te wtryski. No chyba że markety mają lepsze jak markowe stacje ,bo sprzedają ogromne ilości.
- dezmond
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: CBBB 2.0 TDI
- Localization: Bielsko
Ostatnio założyłem regenerowane wtryskiwacze 1,2,3. 4 jest od nowości w aucie. Zrobiłem na tym z 150km.. jest możliwość że się jeszcze ułożą ? Bo z tego co widzę nie wygląda to dobrze/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
IMA wpisales?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
- dezmond
- Aktywny
Tak wpisałem. Zrobiłem kolejne 150km i pozmieniały mi się korekty.. teraz 2 wtryskiwacz wychodzi najgorzej
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
A czy w codziennym uzytkowniu jakos czuc te "rozjechane" korekty?
- Muti
- VIP
Możesz zrobic jeszcze adaptacje precyzyjnych dawek wtryskiwaczy w BS.
-
kowalwalcz
- Nieśmiały
- Auto: nie golf
- Engine: cayd
- Localization: de
Muti pisze:Możesz zrobic jeszcze adaptacje precyzyjnych dawek wtryskiwaczy w BS.
Podaj procedurę
Wysłane z mojego Z2 Plus przy użyciu Tapatalka
- Muti
- VIP
W BS jest. Tam VCDS podaje co masz robić
- dezmond
- Aktywny
Przeszukałem różne fora i nie ma informacji jak to zrobić. W bs mam tylko te rzeczy do wyboru.
- Muti
- VIP
Nie widzę tutaj. Jaki VCDS?
- dezmond
- Aktywny
17.1.3 Chińczyk 
-
kowalwalcz
- Nieśmiały
Muti pisze:W BS jest. Tam VCDS podaje co masz robić
Przeprowadzales ta procedure? Jeśli tak to napisz jak ja poprawnie wykonać bo ja robiłem i vcds nie chce jej zakończyć, temat poruszany na forum Tourana jednak nikt nie odpowiedział, okazuje się że wszyscy gdzieś zaslyszeli że jest adaptacja i na tym koniec
Dodam od siebie ze procedura ta jest zalecana przez ELSA w standardzie podczas wymiany wtryskiwaczy, tylko nie znalazłem informacji tudzież podpowiedzi kogoś kto to wykonał vcds
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
Tak VCDS nawet oryginalny ,jaki posiadam nie radzi sobie z tą operacją. Zaczyna i trwa to w nieskończoność. No chyba że procedura trwa kilka godzin ,a ja nigdy nie dotrwałem do końca. Nawet do dwóch godzin nie wytrzymałem. Ostatecznie obeszło się bez po wymianie. Tylko trzeba było kody z wtrysków po wpisywać ,bo kulał strasznie jak nie były zakodowane. U mnie tylko jeden niedomagał sporadycznie i to tylko na zimnym ,ale wymieniłem wszystkie ,bo ponad 300 tysięcy wytrzymaly ,więc wskazane i profilaktycznie . Ogólnie żadnej zmiany nie odczułem ,tylko tyle że już nawet sporadycznie na zimnym nie kuleje.
-
marcinb1
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Gdansk
A zalogowałeś się w Security Access? Najpierw trzeba się zalogować (1,6 TDI -login 27971), powinien wyświetlić okno, że zaakceptował. Następnie wykonać w basic settings - adapting injector minimum deviation quantity.
Procedura trwa ok 10 minut, vcds wyświetla co należy zrobić (wcisnąć hamulec do oporu potem gaz albo odwrotnie - nie pamiętam dokładnie) po czym rozpocznie się adaptacja. Jeżeli silnik będzie miał temp <90 będzie pracował kilka minut na wysokich obrotach aby się rozgrzać. Następnie obroty będą sie zmieniać w zakresie 1000 -3500.Można włączyć wykres korekt wtryskiwaczy - widać, co po kolei robi.
Procedura trwa ok 10 minut, vcds wyświetla co należy zrobić (wcisnąć hamulec do oporu potem gaz albo odwrotnie - nie pamiętam dokładnie) po czym rozpocznie się adaptacja. Jeżeli silnik będzie miał temp <90 będzie pracował kilka minut na wysokich obrotach aby się rozgrzać. Następnie obroty będą sie zmieniać w zakresie 1000 -3500.Można włączyć wykres korekt wtryskiwaczy - widać, co po kolei robi.
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
No i u mnie firmowego Caddy-ego dopadła awaria wtrysku, ni stąd ni zowąd przy przebiegu niecałych 115 tyś km, auto z 06.2011r. To jest jakiś dramat 
- dezmond
- Aktywny
Zmieniły się komuś korekty po tym?
spwod pisze:No i u mnie firmowego Caddy-ego dopadła awaria wtrysku, ni stąd ni zowąd przy przebiegu niecałych 115 tyś km, auto z 06.2011r. To jest jakiś dramat
jakie były objawy że tak wyszło?
-
kowalwalcz
- Nieśmiały
marcinb1 pisze:A zalogowałeś się w Security Access? Najpierw trzeba się zalogować (1,6 TDI -login 27971), powinien wyświetlić okno, że zaakceptował. Następnie wykonać w basic settings - adapting injector minimum deviation quantity.
Podpowiedz kiedy wiadomo że procedura się zakończyła bo mi mieli vcds bez końca, jak ja vcds kończy?
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Grochol pisze:spwod pisze:No i u mnie firmowego Caddy-ego dopadła awaria wtrysku, ni stąd ni zowąd przy przebiegu niecałych 115 tyś km, auto z 06.2011r. To jest jakiś dramat
jakie były objawy że tak wyszło?
Żadnych, do czasu aż wszedł w tryb awaryjny i z szarpaniem w tym trybie dojechał do mechanika. Cewka umarła, wtrysk do wymiany....
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
- dezmond
- Aktywny
Jest możliwe że wtryski same mi się "ułożyły" ? Zdjęcie z kolejnych 400km.
-
marcinb1
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Gdansk
Podpowiedz kiedy wiadomo że procedura się zakończyła bo mi mieli vcds bez końca, jak ja vcds kończy?
Po ok 10 minutach, w okienku Basic settings, ( tam gdzie było żądanie naciśnięcia hamulca i gazu) wyświetla się napis "Finished correctly", przestaje migać żółta sprężyna na liczniku no i silnik pracuje normalnie na biegu jałowym.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Trochę odkopię temat. Zrobiłem to u siebie wszystko tak jak VCDS prosił. Miałem wymieniony wtryskiwacz dwa lata temu a teraz przyszło mi do głowy aby zrobić ta adaptacje. Powiem tak se każdy kto się zastanawia niech to zrobi, przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu samochód szarpał wymieniłem poduszkę i nadal to samo, adaptacja pomogła. Oczywiście gaśnie gładkiej pracuje bardziej miękko i spalanie jest niższe
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
Cześć która wersja vcds to ogarnia? Ja mam 18,9 i nie mam tek opcji w basic setting
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
nikt nic? u mnie na kablu nie mogę zrobić adaptacji

-
z9999
- Nowicjusz
- Auto: wv golf6
- Engine: 1.6 tdi
- Localization: malopolska
czesc ostatnio zauważyłem delikatne pocenie sie pierwszego i drugiego wtrysku
o ile przy pierwszym to może być tylko nie do ciągnięty przewód to z drugim mam zagwozdke dlaczego tam wychodzi wilgoć
widać na nim ślady odkrecania bo była wymieniana pokrywa zaworów i mechanik przy wyciąganiu go troche zadrapał
pomoze ktoś co moze być powodem?
https://iv.pl/images/2ebbe206bdf86b2767 ... ca929f.jpg
https://iv.pl/images/af9c79bcb7cef77b22 ... 226243.jpg
o ile przy pierwszym to może być tylko nie do ciągnięty przewód to z drugim mam zagwozdke dlaczego tam wychodzi wilgoć
widać na nim ślady odkrecania bo była wymieniana pokrywa zaworów i mechanik przy wyciąganiu go troche zadrapał
pomoze ktoś co moze być powodem?
https://iv.pl/images/2ebbe206bdf86b2767 ... ca929f.jpg
https://iv.pl/images/af9c79bcb7cef77b22 ... 226243.jpg