Dziwny dźwięk po uruchomieniu AC klimatyzacji

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XenosagaII
VIP
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
Localization: Warszawa

Dziwny dźwięk po uruchomieniu AC klimatyzacji

Post autor: XenosagaII »

Ostatnio usłyszałem niemiłą niespodziankę w swoim aucie.
Po włączeniu AC w kilkanaście sekund pojawia się dość nieprzyjemny dźwięk. Na nagraniu po 28 sekundzie można go usłyszeć. Po wyłączeniu cichnie a po włączeniu od razu tez się pojawia.
Czy macie jakieś sugestie ?

https://youtu.be/A0B8wwBWCJ0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
seba55
Sympatyk
Auto: Golf 6
Engine: 2.0 TDi
Localization: Wrocław

Re: Dziwny dźwięk po uruchomieniu AC klimatyzacji

Post autor: seba55 »

Ja ostatnio miałem podobnie jak ty tylko trochę ciszej po włączeniu AC dziwny dźwięk i okazało się zbyt mało czynnika w układzie wyciek z oringów łączenia chłodnicy z przewodami a pierwszą myśl miałem ze sprężarka się kończy :D tylko u mnie klima słabła z dnia na dzień po ogarnięciu wycieku nabicia klimy cisza :)
Awatar użytkownika
milczek_89
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6 GTD
Engine: 2.0 TDI-CR
Localization: CG

Post autor: milczek_89 »

A kiedy ostatnio nabijałeś klime? Takie brzęczenie może dawać sprężarka przetłaczająca zbyt małą ilość czynnika. Jedź na warsztat gdzie mają porządny sprzęt, taki który dozuje też odpowiedni olej. Jeśli niedawno klime nabijałeś, a czynnika jest mało, to nie dopuszczaj bo freon w tym roku jest cholernie drogi, tylko niech szukają dziury ;p
Maciek
Forumowicz
Auto: VW Golf 6
Engine: CAYC 1.6TDI
Localization: Mikolajki

Post autor: Maciek »

Miałem podobny dźwięk okazało się ze w układzie było 350g czynnika i 5ml oleju po dopełnieniu wszystko ustało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ klimatyzacji i ogrzewania”