Komunikat Depress clutch
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- lexmark56
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI Plus
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Slupsk
Komunikat Depress clutch
wymienialem zarowke w schowku.....zrobilem zwarcie.....przepalil sie bezpiecznik.....wymienilem go i nie moge teraz uruchomic samochodu bo mam komunikat Depress clutch??? Co to ma wspolnego z wymianą bezpiecznika oswietlenia??? Czy to jakis bląd komputera czy jaki diabel???? Prosze o pomoc...
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Re: Komunikat Depress clutch
Wciśnij sprzęgło przy uruchomieniu
- lexmark56
- Nowicjusz
no przestan.....przeciez ja nie pierwszy raz uruchamiam ten samochod.......wlasnie jest problem bo wciskam sprzeglo i nic?????? cisza....
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Tutaj ludzie zadawali juz takie zimne pytania ze wiesz..... poza tym można wyłączyć obowiązek wciskania sprzęgła i myślałem ze tak miałeś zrobione a po zwarciu się ustawilo na wartość domyślna. Dziwne. Sprawdziłeś bezpieczniki w skrzynce B ?
- lexmark56
- Nowicjusz
Tak....bezpieczniki sa dobre....moze jak sprawdzalem bezpieczniki cos poknocilem??? A czy cos sie wydarzy jak sie wyjmie jakis bezpiecznik i wlaczy zaplon???
-- 04 gru 2016, 13:22 --
Czy tą opcje mozna jakos wylaczyc??
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
lexmark56 pisze:Tak....bezpieczniki sa dobre....moze jak sprawdzalem bezpieczniki cos poknocilem??? A czy cos sie wydarzy jak sie wyjmie jakis bezpiecznik i wlaczy zaplon???
Nic się nie wydarzy jak wyjmiesz bezpiecznik i włożysz, sprawdź każdy po kolei.
-- 04 gru 2016, 16:26 --
Weź jeszcze najpierw sprawdź VCDS-em czy nie ma jakiegoś błędu, odepnij na chwilę akumulator.
Auto w ogóle nie kręci, czy kręci a nie chce odpalić?
- lexmark56
- Nowicjusz
Akumultor odlaczalem prawie na godzine ......nie kreci.....tak jakby nie bylo wcisniete sprzeglo....
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Jeszcze raz przejrzyj wszystkie bezpieczniki, bo wygląda że jeszcze któryś jest spalony, bo wątpie by nagle padł czujnik sprzęgła...
Nie będzie kręcił ani nie zapali póki jest komunikat wciśnięcia sprzęgła...
Nie będzie kręcił ani nie zapali póki jest komunikat wciśnięcia sprzęgła...
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Może padł ten czujnik (halla?) przy pedale sprzęgła, ale to chyba vcds powinien pokazać.
-
Maroo929
- Nowicjusz
- Auto: vw jetta
- Engine: 1.6tdi
- Localization: rzeszów
depress clutch to start
Witam.Mam problem z moim vw a mianowicie wyswietla sie komunikat depress clutch to start mimo ze wciskam sprzegło i nie odpala.Czujnik polozenia sprzegła zakladałem nowy ,rozrusznik działa co moze byc innego bezpieczniki tez spawdzalem.Jak to obejsc by go odpalic?
-
Maroo929
- Nowicjusz
- Auto: vw jetta
- Engine: 1.6tdi
- Localization: rzeszów
czytalem i tam nie ma nic konkretnego.
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Zacznij od sprawdzenia błędów w sterowniku.
-
kamel2000
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI 110KM CBDC
- Localization: małopolskie
A u mnie brak komunikatu Depress clutch. VCDS brak błędów.
Tempomat ok , kasuje się sprzęgłem.
Można odpalić silnik bez wciskania sprzęgła, na biegu itp. : Tiguan TDI 2.0 CBAB. 2008 r.
To usterka czy ten typ tak ma ?
Tempomat ok , kasuje się sprzęgłem.
Można odpalić silnik bez wciskania sprzęgła, na biegu itp. : Tiguan TDI 2.0 CBAB. 2008 r.
To usterka czy ten typ tak ma ?
-
pawloo456
- Niemowa
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Olsztyn
Nie odpala, komunikat "wciśnij sprzęgło"
Witam, otóż moj problem polega na tym, iż samochód w ogóle nie kręci rozrusznikiem gdy wciskam sprzęgło i przekręcam.
Wyskakuje komunikat "Wciśnij sprzęgło". Podejrzewam, że padł czujnik halla. Czy ktoś wymieniał ten czujnik i mógłby mi powiedzieć jak dostać się do tego czujnika ? żeby nie ułamać plastików itd tylko to odkręcić i wymienić jak się należy.
Z góry dziękuje za podowiedź,
Pozdrawiam.
Wyskakuje komunikat "Wciśnij sprzęgło". Podejrzewam, że padł czujnik halla. Czy ktoś wymieniał ten czujnik i mógłby mi powiedzieć jak dostać się do tego czujnika ? żeby nie ułamać plastików itd tylko to odkręcić i wymienić jak się należy.
Z góry dziękuje za podowiedź,
Pozdrawiam.
-
infodan80
- Niemowa
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Gniezno
Cześć, czy komuś udało się rozwiązać problem z tematu? U mnie od pewnego czasu raz na 2 miesiące podczas jazdy samochód słabnie, nie reaguje na gaz po czym gaśnie i nie idzie go odpalić. Pojawia się komunikat depress cluth to start. Po kilku minutach zaczyna kręcić, czasami po godzinie.. odpala krzywo, nierówno chodzi, muszę przegazować i wszystko wraca do normy.. 🫣