Witam,
chciałbym przedstawić Wam problem z uruchamianiem mojego Discover Pro w Golfie 7 i zapytać czy ktoś już się z tym spotkał i problem rozwiązał.
Sprzęt: Discover Pro (MIB1)
SW Train Wersja: MHIG_EU_VW_K1550
SW MU Wersja: 0407
Wersja oprogramowania: H15.17.1519_HIGH_EU
Przy uruchamianiu Radia pojawia się logo VW, następnie logo DynAudio które wyświetlane jest przez kilka sekund i ekran gaśnie. Radio nie reaguje na przyciski. Przy uruchamianiu radia, telefonu, nawigacji z kierownicy na ekranie pomiędzy zegarami widnieje informacja uruchamianie audio lub innego komponentu który akurat wybrałem... Po przytrzymaniu ok 10 sekund przycisku włączającego radio następuje jego restart i sytuacja się powtarza czyli loga i późniejszy brak reakcji radia. Problem jest nie stały czyli raz występuje a raz nie i radio normalnie się uruchamia.
Drugi objaw skutkuje tym samym czyli po uruchomieniu radia sprzęt "wisi" na logo DynAudio ok 10 sekund i pojawia się menu radia które nie reguje na przyciski, dotyk i pokrętło. Po przytrzymaniu ok 10 sekund przycisku włączającego radio następuje jego restart i objawia się pierwszy problem lub radio się uruchomi prawidłowo, nie ma reguły...
Załączam linki do dwóch filmów na których widać problem:
Discover Pro - problemy z uruchomieniem
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
Wojtass
- VIP
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
Re: Discover Pro - problemy z uruchomieniem
Cześć,
Czy warunki pogodowe (niska temperatura, duża wilgotność) mają wpływ na częstotliwość występowania tych błędów?
Pozdro.
Czy warunki pogodowe (niska temperatura, duża wilgotność) mają wpływ na częstotliwość występowania tych błędów?
Pozdro.
-
zed_21
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Gdańsk
Nie ma zależności pomiędzy porą roku, porą dnia, temperaturą, opadami itp. Raz występuje a raz nie. Niestety już dwa razy oddawałem samochód do ASO na sprawdzenie i w te dni wszystko było ok :/
-
Wojtass
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
Ameryki nie odkryję, ale niestabilność pracy DP sugeruje problemy z softem/sprzętem.
Masz firmware w wersji 0407. Ta wersja softu była dostarczana przez VW jako upgrade i była ostatnią wersją obsługującą DP na platformie MIB1 (info z wiosny zeszłego roku, jak siedziałem jeszcze w temacie i cisnąłem ASO, by zrobili mi aktualizację ze względu na niestabilność pracy mojego DP). Sam podnosiłeś wersję softu, zrobiło to ASO, czy kupiłeś nowe auto z DP z najnowszym firmwarem?
Masz firmware w wersji 0407. Ta wersja softu była dostarczana przez VW jako upgrade i była ostatnią wersją obsługującą DP na platformie MIB1 (info z wiosny zeszłego roku, jak siedziałem jeszcze w temacie i cisnąłem ASO, by zrobili mi aktualizację ze względu na niestabilność pracy mojego DP). Sam podnosiłeś wersję softu, zrobiło to ASO, czy kupiłeś nowe auto z DP z najnowszym firmwarem?
-
zed_21
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Gdańsk
Upgrade robiło ASO w czerwcu. Na chwilę obecną nie znalazłem informacji o nowszym dostępnym sofcie.
Orientujecie się czy jest możliwość wykonania downgrade'u lub jakiś skuteczny reset do ustawień fabrycznych? Opcja która jest dostępna w menu nie usuwa wszystkiego a chciałbym sprawdzić jak sprzęt będzie zachowywał się na "czysto"
Orientujecie się czy jest możliwość wykonania downgrade'u lub jakiś skuteczny reset do ustawień fabrycznych? Opcja która jest dostępna w menu nie usuwa wszystkiego a chciałbym sprawdzić jak sprzęt będzie zachowywał się na "czysto"