Oświetlenie wnętrza
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
- Localization: Poznań
Oświetlenie wnętrza
Witam.
Nawala mi włącznik oświetlenie wnętrza ten środkowy, zaznaczony strzałką.
Już przy przełączaniu czuć, że nie działa prawidłowo. Jest taki jakiś luźny.
Proszę o pomoc i podpowiedź jak go najlepiej wymontować. Czy da się go samemu naprawić?
Czy przy odłączeniu go na chwilę w celu naprawy lub wymiany trzeba odłączyć akumulator?
Nawala mi włącznik oświetlenie wnętrza ten środkowy, zaznaczony strzałką.
Już przy przełączaniu czuć, że nie działa prawidłowo. Jest taki jakiś luźny.
Proszę o pomoc i podpowiedź jak go najlepiej wymontować. Czy da się go samemu naprawić?
Czy przy odłączeniu go na chwilę w celu naprawy lub wymiany trzeba odłączyć akumulator?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Re: Oświetlenie wnętrza
Nie odłączaj akumulatora zdemontuj lampkę rozbierz przycisk i popryskaj go jakimś kontaktem do styków, a jeżeli nic to jie da to wymiana całej lampki
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI Match
- Engine: CAXA 1.4 TSI
- Localization: Warszawa
musisz podważyć osłonę czujników - jest na zaczepy a następnie odkręcić 2 torxy chyba T20, odpiąć kilka kostek i lampkę możesz wyjąć
od drugiej strony sprawdź styki jeśli to nie pomaga to jedynie zakup drugiej lampki - chyba że lubisz się bawić w lutowanie ale i tak musisz dokupić "dawcę"
możesz kupić lampkę z seata -> tutaj masz chyba najtańszą opcję https://allegro.pl/oferta/seat-leon-iii ... 7696028143 i najlepiej użytkować z przyciskiem ustawionym w pozycji neutrealnej
od drugiej strony sprawdź styki jeśli to nie pomaga to jedynie zakup drugiej lampki - chyba że lubisz się bawić w lutowanie ale i tak musisz dokupić "dawcę"
możesz kupić lampkę z seata -> tutaj masz chyba najtańszą opcję https://allegro.pl/oferta/seat-leon-iii ... 7696028143 i najlepiej użytkować z przyciskiem ustawionym w pozycji neutrealnej
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
Dzięki za odpowiedzi.
Ja chyba skłonię się do napawy mechanicznej samego przełącznika, bo wydaje mi się, że to jest główny powód. Jakoś on luźno chodzi.
Ja chyba skłonię się do napawy mechanicznej samego przełącznika, bo wydaje mi się, że to jest główny powód. Jakoś on luźno chodzi.
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
Pytanko mam. Jak się do tego dobrać, żeby nie zepsuć? 
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
A osłona czujników to ta oznaczona 1 czy 2?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
Dziękuję ARTUR.
Jeszcze jedno... Czy jak wyciągnę tą lampkę z auta na podłączonym akumulatorze i po ponownym jej założeniu nie wyświetli się jakiś błąd na zegarach?
Jeszcze jedno... Czy jak wyciągnę tą lampkę z auta na podłączonym akumulatorze i po ponownym jej założeniu nie wyświetli się jakiś błąd na zegarach?
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
Może zacząć wyć alarm bo pozbawiasz go czujników ale nie jestem pewien. Masz vcdsa? Jeśli masz to wykoduj alarm na czas wyjęcia lampki i po kłopocie 
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Nic nie koduj. Błędu nie będzie na zegarach. Nic nie będzie wyło
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
szuwarq1
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: łódzkie
Oświetlenie wnętrza
Cześć,
Mam pytanie, czy da się podłączyć lub zmienić w programie włączanie się oświetlenia wewnętrznego?
Chodzi mi o to żeby oświetlenie działało tylko kiedy jest ciemno, dołożenie warunku czujnika zmierzchu.
Oraz samo wyłączenie się oświetlenia po upływie jakiegoś czasu.
Następny temat to podział oświetlenia.
Czyli tylne drzwi załączają tylko oświetlenie tylne a przednie tylko z przodu.
Mam pytanie, czy da się podłączyć lub zmienić w programie włączanie się oświetlenia wewnętrznego?
Chodzi mi o to żeby oświetlenie działało tylko kiedy jest ciemno, dołożenie warunku czujnika zmierzchu.
Oraz samo wyłączenie się oświetlenia po upływie jakiegoś czasu.
Następny temat to podział oświetlenia.
-
szuwarq1
- Nowicjusz
Tak, mam taki czujnik
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
to czy światło się zaświeci wewnątrz auta po otwarciu drzwi czy też nie zależy od ustawień czujnika światła. Należy pamiętać również, iż ten sam czujnik i jego ustawienia odpowiadają za "odpowiednie w czasie" włączanie się świateł mijania gdy włącznik świateł ustawiony jest w pozycji AUTO
a to to wg mnie jest niewykonalne
szuwarq1 pisze: Następny temat to podział oświetlenia.
a to to wg mnie jest niewykonalne
-
szuwarq1
- Nowicjusz
w poprzednim aucie tak miałem, co prawda był to Mercedes.
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
Z resztą zaświecenie się światła po otwarciu drzwi jest również bardzo pomocne podczas awarii np zamka lub próby jazdy z niedomkniętymi drzwiami.
Wprowadziłem również w błąd iż światło po otwarciu drzwi reguluje czujnik deszczu/zmierzchu. Otóż nie. W tym przypadku nie reguluje. Reguluje tylko oświetlenie licznika i nóg podczas jazdy jeśli masz aktywne
Oświetlenie po otwarciu drzwi możesz jedynie włączyć bądź wyłączyć poprzez lampkę przy lusterku wstecznym
Wprowadziłem również w błąd iż światło po otwarciu drzwi reguluje czujnik deszczu/zmierzchu. Otóż nie. W tym przypadku nie reguluje. Reguluje tylko oświetlenie licznika i nóg podczas jazdy jeśli masz aktywne
Oświetlenie po otwarciu drzwi możesz jedynie włączyć bądź wyłączyć poprzez lampkę przy lusterku wstecznym