Witam.Pytanko,mam RNS510 z Dynaudio,podłączam z kabli głośnikowych tylnych drzwi zewnętrzny wzmacniacz,niestety przy fabrycznych głośnikach nie ma opisanego + i -.Ktoś mi mówił że na brązowych kablach jest -.Czy to prawda ? Do każdego z 4 głośników w tylych drzwiach rzeczywiście idzie po jednym brązowym kablu w różnych kolorów paski.Może ktoś ma schemat ? Na Google nic konkretnego nie wyskakuje.
Z góry dzięki.
Bieguny + i - na głośnikach
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
jerryurbanski
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6 R
- Engine: CDLF
- Localization: Gliwice
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Re: Bieguny + i - na głośnikach
Czy głośniki podłącza sie + i -? Ja zawsze podłączałem obojetnie, i tak mnie uczyli 
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122km
- Localization: Silesia Stela
Re: Bieguny + i - na głośnikacho
Do 1924 r, nie miało znaczenia cz +czy - bo nie istnialo stereo. Od tamtego momentu każdy kanał musi mieć identyczne , zgodne podłączenie. Zamiana na jednym kanale plusa z minusem powoduje ze emituje się dźwięk przeciw fazy objawiajacy się nienaturalną transparentnoscią brzmienia i całkowitą utrata zamierzonej lokalizacji źródeł pozornych dźwięku. W skrócie brzmi jak kupa wiesz czego. Kolega ma Dynaudio wiec należy założyć ze nie jest mu obojętne jak to zagra.