Ja wymieniałem po ponad 8 latach, niby interwał jest własnie 6 lat, aczkolwiek jeśli pompa wody się nie moczy to jeszcze spokojnie chwile pojeżdzisz.maverick pisze:Ja tylko jestem ciekawy,jak ma sie do tego "záb czasu".
U mnie niedlugo bedzie 6 lat,wiec wypada wymienic,ale przebiegu bedzie z 85k,albo i mniej. No i dylematy.
Kiedy wymienić rozrząd w 1.6 TDI
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Kiedy wymienić rozrząd w 1.6 TDI
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
No wlasnie.W poprzednim Mk6 wymienialem po 6 latach i przebiegu tez cos pod 100k i wszystko bylo ladne.
Lozyska w rolkach moze juz troche bylo slychac,ale do zatarcia to jeszcze daleko bylo.
Lozyska w rolkach moze juz troche bylo slychac,ale do zatarcia to jeszcze daleko bylo.
-
wojtaszekm
- Aktywny
- Auto: VW golf 6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
- Localization: lubelskie
Przy autentycznych przebiegach do 150 tys. km nie patrzyłbym wcale na upływ czasu - paski Dayco wkładane na pierwszy montaż są naprawdę solidne - jak pisałem wcześniej - mój po 180 tys i prawie 8 latach w aucie był w stanie niemal idealnym.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Wymieniałem u siebie rozrząd przy 175tys km i po 6latach. Pamietam ze jak ogladalem rozrząd to przez chwile miałem wrażenie ze nie potrzebnie wymieniłem gdyż myślałem ze już ktoś przedemna to zrobił
jednak data na pasku wszystko wyjaśniła. Podsumowując organoleptycznie było z nim wszystko dovrxe rolki mie szumiały pasek nie rozciągnięty mocno
-
damianeqb
- Nowicjusz
- Engine: CAYB TDI 1.6
- Localization: Gdask
Panowie, pytanie.
Rozrzad wymienilem przy 150 tys km, teraz mam 215 tysiecy, czy myslec juz o kolejnym?
Rozzad przy 150 tys byl wymieniany z pompa wody/
Rozrzad wymienilem przy 150 tys km, teraz mam 215 tysiecy, czy myslec juz o kolejnym?
Rozzad przy 150 tys byl wymieniany z pompa wody/
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Jak poczytasz wątek od początku to dowiesz się, że liczy się czas i przebieg. Przebieg znasz. Czasu na jakim zrobiłeś taki przebieg tu nikt poza Tobą nie zna. Więc sam sobie odpowiedz.
-
damianeqb
- Nowicjusz
- Engine: CAYB TDI 1.6
- Localization: Gdask
Nie całe 3 lata, tylko pasek z tego co pamietam to tam conti cos? i sie zastanawiam czy trzeba wymieniac..
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Nie widzę potrzeby wymiany rozrządu. W twoim przypadku to będzie wyrzucenie kasy w błoto.