Golf VII GTD - by WuBu
Regulamin forum
Opis samochodu powinien zawierać informacje zgodnie z zaproponowanym szablonem
Temat: Model - Wersja silnika - Rok produkcji (opcjonalnie "by" _nazwa_użytkownika_)
np. VW Golf 7 - 1.4 TSI 112PS - 2013 by Ryszard
Treść postu:
Dane wymagane
- Jeżeli zmodyfikujesz coś w swoim aucie, umieść informacje o tym w pierwszym poście - do wprowadzenia zmiany użyj przycisku (Zmień).
- Jeżeli dodasz nowe zdjęcia, które Twoim zdaniem zasługują na szczególną uwagę (np. zdjęcie auta po wprowadzeniu modyfikacji), zamieść je również (przy pomocy BBCode [IMG]) w pierwszym poście.
- duże zdjęcia (powyżej 500kb) zmieść na serwerze zewnętrznym, a w swoim temacie zamieść bezpośredniego linka do zdjęcia (przy pomocy BBCode [IMG])
- to Ty jesteś właścicielem swojego tematu, i to Ty decydujesz o jego zawartości, tak więc masz pełne prawo moderować (przy pomocy moderatorów) zawartości swojego tematu.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Opis samochodu powinien zawierać informacje zgodnie z zaproponowanym szablonem
Temat: Model - Wersja silnika - Rok produkcji (opcjonalnie "by" _nazwa_użytkownika_)
np. VW Golf 7 - 1.4 TSI 112PS - 2013 by Ryszard
Treść postu:
Dane wymagane
- Marka/Model: np. VW Golf 7 GTI
Rok produkcji: np. 2013
Silnik/Pojemność/Moc: np. 2.0 TSI
Zdjęcie - prezentujące samochód w dość przyzwoitej rozdzielczości
- Kolor: np. niebieski grafit perłowy
Wyposażenie: np. Highline + ACC + Sign Assist + zawieszenie DCC
Układ napędowy: np. DSG
Zawieszenie: np. 19'' Talladega
Car Audi: np. Discovery Media
Opis: np. Auto odebrane w maju, w planach mam zmianę wydechu
i inne ciekawe informacje
- Jeżeli zmodyfikujesz coś w swoim aucie, umieść informacje o tym w pierwszym poście - do wprowadzenia zmiany użyj przycisku (Zmień).
- Jeżeli dodasz nowe zdjęcia, które Twoim zdaniem zasługują na szczególną uwagę (np. zdjęcie auta po wprowadzeniu modyfikacji), zamieść je również (przy pomocy BBCode [IMG]) w pierwszym poście.
- duże zdjęcia (powyżej 500kb) zmieść na serwerze zewnętrznym, a w swoim temacie zamieść bezpośredniego linka do zdjęcia (przy pomocy BBCode [IMG])
- to Ty jesteś właścicielem swojego tematu, i to Ty decydujesz o jego zawartości, tak więc masz pełne prawo moderować (przy pomocy moderatorów) zawartości swojego tematu.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- WuBu
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VII GTD
- Engine: CUNA 184 KM TDi
- Localization: Warszawa
Re: Golf VII GTD - by WuBu
Hejka...
Pomaleńku zabieram się do doposażenia samochodu w Side assist i Blind spot. ALe ponieważ wiem, jak cennym jest w dłuższych podróżach nocnych lusterko zewnętrzne fotochromatyczne, postanowiłem tego moda zrobić nieco inaczej, niż standartowo z piktogramami w szkle lusterka. Wtedy pozbawiłbym się fotochromu.
Dlatego też pomysł na szkła lusterka od passata b8 fotochromowe, dołożenie dwóch kabelków do sterownika, w swoich obudowach lusterek dołożenie lampek sygnalizujących martwe pole i podłączenie kolejnych dwóch przewodów do przeplotki w drzwiach według schematu. Teraz lusterko lewe będzie miało 9 + 2 + 2 piny, a prawe 13 +2 + 2 piny.
Prace przy gromadzeniu "gratów", kabelkach i przeplotce w drzwiach juz zostały rozpoczęte jakiś czas temu. Dzisiaj przyszła pora na zrobienie otworów i zamontowanie lampek w obudowach luterek.
Tak wyszło. Zostało uzupełnić milimetrowe szparki czarnym silikonem, gdzieniegdzie podmalować i wypolerować.
Pomaleńku zabieram się do doposażenia samochodu w Side assist i Blind spot. ALe ponieważ wiem, jak cennym jest w dłuższych podróżach nocnych lusterko zewnętrzne fotochromatyczne, postanowiłem tego moda zrobić nieco inaczej, niż standartowo z piktogramami w szkle lusterka. Wtedy pozbawiłbym się fotochromu.
Dlatego też pomysł na szkła lusterka od passata b8 fotochromowe, dołożenie dwóch kabelków do sterownika, w swoich obudowach lusterek dołożenie lampek sygnalizujących martwe pole i podłączenie kolejnych dwóch przewodów do przeplotki w drzwiach według schematu. Teraz lusterko lewe będzie miało 9 + 2 + 2 piny, a prawe 13 +2 + 2 piny.
Prace przy gromadzeniu "gratów", kabelkach i przeplotce w drzwiach juz zostały rozpoczęte jakiś czas temu. Dzisiaj przyszła pora na zrobienie otworów i zamontowanie lampek w obudowach luterek.
Tak wyszło. Zostało uzupełnić milimetrowe szparki czarnym silikonem, gdzieniegdzie podmalować i wypolerować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- karol57
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 8 GTI
- Engine: DNPA 180kW 245KM
- Localization: Gdańsk
Brawo!!! 
-
UserRetired
ładna rzeźba mi się podoba
WuBu pisze:Hejka...
- WuBu
- Stały Bywalec
Cześć...
Wolne dni i kiepska pogoda sprzyjały, aby troszkę posiedzieć przy aucie... i finalizować rozpoczęte prace.
Tak więc juz na stałe podłączone jest i wymieniony wkład lewy i prawy zewnętrzny fotochrom. Do lusterek dołożone zostały kabelki; 4 z jednej i 4 z drugiej strony. Do podłączenia fotochromu 2 i do podłączenia diody dla side assist kolejne 2 kabelki.
Naturalnie, oba lusterka trzeba było zdemontować, w kablu izolacyjnym przepchać dodatkowe kabelki, przełożyć przez przeplotką w drzwiach, zapinować i odpowiednio podłączyć. Diody w lusterkach też zainstalowane i podłączając na krótko pod aku zaświeciły. Wyszło super.
W kolejne wolne dni spróbuje zdjąć zderzak i doposażyć w radary, podłączyć wiązkę i wkodować.
Efekt prac...
Wolne dni i kiepska pogoda sprzyjały, aby troszkę posiedzieć przy aucie... i finalizować rozpoczęte prace.
Tak więc juz na stałe podłączone jest i wymieniony wkład lewy i prawy zewnętrzny fotochrom. Do lusterek dołożone zostały kabelki; 4 z jednej i 4 z drugiej strony. Do podłączenia fotochromu 2 i do podłączenia diody dla side assist kolejne 2 kabelki.
Naturalnie, oba lusterka trzeba było zdemontować, w kablu izolacyjnym przepchać dodatkowe kabelki, przełożyć przez przeplotką w drzwiach, zapinować i odpowiednio podłączyć. Diody w lusterkach też zainstalowane i podłączając na krótko pod aku zaświeciły. Wyszło super.
W kolejne wolne dni spróbuje zdjąć zderzak i doposażyć w radary, podłączyć wiązkę i wkodować.
Efekt prac...
- piotrekp
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI CHPA 180KM
- Localization: Krakow
Gratulacje, wyszło super! Wpadnę w któryś dzień zobaczyć na żywo 

- karol57
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 8 GTI
- Engine: DNPA 180kW 245KM
- Localization: Gdańsk
Brawo!!! Bardzo fajne i praktyczne mody. 

- WuBu
- Stały Bywalec
piotrekp pisze:Gratulacje, wyszło super! Wpadnę w któryś dzień zobaczyć na żywo
Oczywiście zapraszam...
Dzisiaj skoĶńczyłem Blind Spota i side Assista włacznie z kodowaniem.
Moze jutro wstawie jakieś fotki.

- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
A to nie to samo tylko inaczej nazwane bo w innych vagach?WuBu pisze:piotrekp pisze:Gratulacje, wyszło super! Wpadnę w któryś dzień zobaczyć na żywo
Oczywiście zapraszam...
Dzisiaj skoĶńczyłem Blind Spota i side Assista włacznie z kodowaniem.
Moze jutro wstawie jakieś fotki.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
- WuBu
- Stały Bywalec
A to nie to samo tylko inaczej nazwane bo w innych vagach?
Według mojej wiedzy Blind Spot odpowiada za tkz asystenta wyjazdu np z parkingu tyłem. Skanuje martwe pole, ale działa jak wrzucony jest wsteczny i nawet wtedy gdy samochód stoi.
Side assist odpowiada za martwe pole wzdłuż lini auta. Działa prawidłowo tylko i wyłącznie kiedy samochód znajduje sie w ruchu powyżej 15 km/h - czyli od momentu automatycznego schowania asystenta parkowania.
Blind Spot może działać bez side assist, ale side assist nie zadziała bez blind spot.
Według mojej wiedzy Blind Spot odpowiada za tkz asystenta wyjazdu np z parkingu tyłem. Skanuje martwe pole, ale działa jak wrzucony jest wsteczny i nawet wtedy gdy samochód stoi.
Side assist odpowiada za martwe pole wzdłuż lini auta. Działa prawidłowo tylko i wyłącznie kiedy samochód znajduje sie w ruchu powyżej 15 km/h - czyli od momentu automatycznego schowania asystenta parkowania.
Blind Spot może działać bez side assist, ale side assist nie zadziała bez blind spot.
- tberent
- Banned
Nie .
Za wyjazd odpowiada RearTraficAllert
Blind spot w golfie 6 a side Assist w passacie było. W audi też inaczej i spodzie też.
Blind spot w golfie 6 a side Assist w passacie było. W audi też inaczej i spodzie też.
- WuBu
- Stały Bywalec
[quote="tberent"]Nie .
To dlaczego w instrukcji Golfa VII po 2016 roku opisany jest oddzielnie Blind spot i oddzielnie side assist? mam inną wiedzę na te temat.
RearTraficAllert to asystent wyparkowania, który możesz uaktywnić; albo automatycznie sam pojazd Ci sie zatrzyma /jesli jest dsg/ albo ostrzega grafiką i kontrolkami.
Side assist jesłi zamontowana jest kamera ostrzega nawet po włączeniu kierunkowskazu przed zmianą pasa i kierownica ostrzega wibrowaniem, a w lusterkach miga dioda.
To dlaczego w instrukcji Golfa VII po 2016 roku opisany jest oddzielnie Blind spot i oddzielnie side assist? mam inną wiedzę na te temat.
RearTraficAllert to asystent wyparkowania, który możesz uaktywnić; albo automatycznie sam pojazd Ci sie zatrzyma /jesli jest dsg/ albo ostrzega grafiką i kontrolkami.
Side assist jesłi zamontowana jest kamera ostrzega nawet po włączeniu kierunkowskazu przed zmianą pasa i kierownica ostrzega wibrowaniem, a w lusterkach miga dioda.
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
WuBu pisze:tberent pisze:Nie .
.
ale co ..... instalacja jest osobno opisana ?
RTA ma 2 funkcje w sobie... i wszystko jest jak trzeba
- yox
- Banned
- Auto: VW Touran 1T2
- Engine: BXE 1.9 TDI
- Localization: UK
maartinj pisze: ale co ..... instalacja jest osobno opisana ?
... dokładnie tak, jeden system 2 funkcje:
... mniejsza o stosowane nazwy. To prawda, że np. przy uszkodzonej diodzie/lampce sygnalizacyjnej side assist nie zadziała, natomiast asystent wyjazdu tak, jednak to wciąz jeden i ten sam system
-- 10 maja 2019, 06:14 --
@WuBu ... przy rear trafic, samochód równiez sie zatrzyma, nawet jesli masz manualna skrzynię biegów
- tberent
- Banned
No to zatrzymanie jest dobre .yox pisze:maartinj pisze: ale co ..... instalacja jest osobno opisana ?
... dokładnie tak, jeden system 2 funkcje:
... mniejsza o stosowane nazwy. To prawda, że np. przy uszkodzonej diodzie/lampce sygnalizacyjnej side assist nie zadziała, natomiast asystent wyjazdu tak, jednak to wciąz jeden i ten sam system
-- 10 maja 2019, 06:14 --
@WuBu ... przy rear trafic, samochód równiez sie zatrzyma, nawet jesli masz manualna skrzynię biegów(doswiadczyłem tego nie raz)
Wubu ma ma g7 Ale ciekawe jaki komunikat będzie miał na zegarkach. Ja przy 3d SW705 nie miałem nic a przy 3d1104 chyba już jest czerwony na fis
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
tberent pisze:
Wubu ma ma g7 Ale ciekawe jaki komunikat będzie miał na zegarkach. Ja przy 3d SW705 nie miałem nic a przy 3d1104 chyba już jest czerwony na fis
w manualy z SS zgasi silnik zapewne
tak samo działa nowe PDC z automatycznym zatrzymaniem przy cofaniu ..... nie ma znaczenia czy DSG czy manual
na SW11 jest info - nastapiło awaryjne hamowanie , wcisnij hamulec ..... jakos tak
- WuBu
- Stały Bywalec
ale co ..... instalacja jest osobno opisana ?
RTA ma 2 funkcje w sobie... i wszystko jest jak trzeba[/quote]
Nie, Marcinie, instalacja opisana jest jako jeden system wspierający dwa asystenty; Blind Spot i Side Assist.
I tym sie sugerowałem pisząc powyżej, że dokończyłem ten system w swoim aucie.
Fachowo tak się nazywa i nie tylko w wag-u, ale także u innych producentów aut.
Dyskusja zaczęła się wtedy, gdy T... nieuważnie przeczytał mój wpis i zaczął wyjaśniać.
Nigdzie nie napisałem o dwóch systemach, tylko zawsze o jednym wspierającym dwa asystenty.
Zresztą na filmiku tez pojawia się monit o blind spot i side assist.
I na tym poprzestańmy.
Ważne, że działa, ważne że zrobiłem to od początku do końca sam, łącznie z wiązkami, kodowaniem etc... ważne, że przy PLA 3.0 5QA... system zatrzymuje mi samochód nie tylko wyjeżdżając z parkingu, ale także gdy wjeżdżam np; do garażu i 15 cm przed przeszkodą sam mi go zatrzyma gdy nie zareaguje. Pojawia się wtedy monit na wyświetlaczu włącznie z dźwiękiem, który załącze poniżej.
RTA ma 2 funkcje w sobie... i wszystko jest jak trzeba[/quote]
Nie, Marcinie, instalacja opisana jest jako jeden system wspierający dwa asystenty; Blind Spot i Side Assist.
I tym sie sugerowałem pisząc powyżej, że dokończyłem ten system w swoim aucie.
Fachowo tak się nazywa i nie tylko w wag-u, ale także u innych producentów aut.
Dyskusja zaczęła się wtedy, gdy T... nieuważnie przeczytał mój wpis i zaczął wyjaśniać.
Nigdzie nie napisałem o dwóch systemach, tylko zawsze o jednym wspierającym dwa asystenty.
Zresztą na filmiku tez pojawia się monit o blind spot i side assist.
I na tym poprzestańmy.
Ważne, że działa, ważne że zrobiłem to od początku do końca sam, łącznie z wiązkami, kodowaniem etc... ważne, że przy PLA 3.0 5QA... system zatrzymuje mi samochód nie tylko wyjeżdżając z parkingu, ale także gdy wjeżdżam np; do garażu i 15 cm przed przeszkodą sam mi go zatrzyma gdy nie zareaguje. Pojawia się wtedy monit na wyświetlaczu włącznie z dźwiękiem, który załącze poniżej.
- yox
- Banned
... dokładnie taki sam pojawia się przy awaryjnym hamowaniu za pomocą RTA
... szkoda, ze nie ma softu dla PQ35 do modułów 5QA... ;( dobra rzecz te hamowanie za pomocą PDC
chociaż przy pewnych kombinacjach na DM PQ pojawia sie ikonka do aktywacji/deaktywacji awaryjnego hamowania więc może kiedyś... 
- tberent
- Banned
Po co ci hamowanie przez PDC jak masz RTAyox pisze:... dokładnie taki sam pojawia się przy awaryjnym hamowaniu za pomocą RTA... szkoda, ze nie ma softu dla PQ35 do modułów 5QA... ;( dobra rzecz te hamowanie za pomocą PDC
chociaż przy pewnych kombinacjach na DM PQ pojawia sie ikonka do aktywacji/deaktywacji awaryjnego hamowania więc może kiedyś...
- yox
- Banned
... gdyz działa całkiem inaczej
przy dojeżdzaniu do przeszkody sam sie zatrzymuje przod i tył 
- tberent
- Banned
No przodem parkować i przypalić to " lekarza od oczu " trzeba iśćyox pisze:... gdyz działa całkiem inaczejprzy dojeżdzaniu do przeszkody sam sie zatrzymuje przod i tył
- yox
- Banned
... nie róbmy koledze bajzlu w temacie, dobra rzecz i Basta
)))
- WuBu
- Stały Bywalec
No przodem parkować i przypalić to " lekarza od oczu " trzeba iśćtberent pisze:yox pisze:... gdyz działa całkiem inaczejprzy dojeżdzaniu do przeszkody sam sie zatrzymuje przod i tył
dokładnie... zatrzymuje sie przed przeszkodą jadąc do przodu czy do tyłu. Bardzo przydatna rzecz.
I wcale nie trzeba być ślepym, żeby uwalić sobie przód czy obrysować zderzak o ścianę dojeżdżając na milimetry w garażu, dojeżdżając na parkingu czy skrzyżowaniu w korku, gdzie ktoś ma np; wystający hak. Osobiście miałem juz sytuacje gdy dziecko nie na pasach wbiegło mi pod samochód gdy ruszałem w zakorkowanej uliczce, a ja głowę miałem obrócona w lewo i gdyby asystent mi nie zatrzymał auta, to pewnie bym go trącił. Ale i tak ktoś, kto tego nie ma, nie zrozumie.

-- 10 maja 2019, 19:40 --
Po co ci hamowanie przez PDC jak masz RTA
A po co Ci światła długie, skoro masz mijania...?
- WuBu
- Stały Bywalec
A tak wygląda to po zrobieniu, wypełnieniu milimetrowych szpar i kodowaniu...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2019, 12:03 przez WuBu, łącznie zmieniany 1 raz.
- WuBu
- Stały Bywalec
Cześć...
A tak GoFer VII ze sterownikiem PLA 3.0 5QA... parkuje...
I jak natrafi na przeszkodę, to abs natychmiast reaguje i samochód sam się zatrzymuje.
Rewelacja.
A tak GoFer VII ze sterownikiem PLA 3.0 5QA... parkuje...
I jak natrafi na przeszkodę, to abs natychmiast reaguje i samochód sam się zatrzymuje.
Rewelacja.