Wycięcie DPF - czarny dym

Modyfikacje mechaniczne wpływające na osiągi naszych samochodów.

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
kuki75
Nowicjusz
Localization: Częstochowa

Wycięcie DPF - czarny dym

Post autor: kuki75 »

Cześć,
Po mechanicznym i komputerowym wyłączeniu filtra dpf na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu. Podczas przyspieszania czy rozruchu silnika w lusterku nie widzę czarnego dymu więc ilość musi być znikoma. Leje do golfa zawsze ta droższa ropę licząc że jest odrobinę lepsza. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy można coś z tym zrobić? Niby to diesel więc ma prawo zadymic na czarno ale może jest to wina wtryskow/mapy silnika/egr czy czegos innego.
Maciek
Forumowicz
Auto: VW Golf 6
Engine: CAYC 1.6TDI
Localization: Mikolajki

Re: Wycięcie DPF - czarny dym

Post autor: Maciek »

Nie polecam Ci lać droższych diesli, z reguły są one bardziej suche, nabawisz pompe łuszczycy ;)
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

Maciek pisze:Nie polecam Ci lać droższych diesli, z reguły są one bardziej suche, nabawisz pompe łuszczycy ;)
Dokładnie tak.

Poza tym to diesel. Jakby tak pięknie było to by dpfa nie trzeba było dawać. To są skutki spalania paliwa. Ważne że tuner ogarnął że nie dymi . Oznacza też że serducho zdrowe

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

kuki75 pisze:Cześć, na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu.
Zupełnie normalne zjawisko, w końcu to diesel więc odrobina sadzy zawsze będzie, w końcu diesel musi dymić :P
Awatar użytkownika
rafaello
Senior Moderator
Auto: VW Golf VI
Engine: 2.0 TDI 110 KM
Localization: SKL

Post autor: rafaello »

Podsumowując:
Z DPF nie dymi
bez DPF dymi i ma dymić
:)
Awatar użytkownika
jarekgk
Forumowicz
Auto: VW GOLF VIII GTD
Engine: 2.0TDI DTUA
Localization: łódzkie

Post autor: jarekgk »

kuki75 pisze:Cześć,
Po mechanicznym i komputerowym wyłączeniu filtra dpf na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu. Podczas przyspieszania czy rozruchu silnika w lusterku nie widzę czarnego dymu więc ilość musi być znikoma. Leje do golfa zawsze ta droższa ropę licząc że jest odrobinę lepsza. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy można coś z tym zrobić? Niby to diesel więc ma prawo zadymic na czarno ale może jest to wina wtryskow/mapy silnika/egr czy czegos innego.

Coooo wyciąłeś DPF, nie ładnie, i cyk doniesiemy do prokuratury :P
Awatar użytkownika
milczek_89
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6 GTD
Engine: 2.0 TDI-CR
Localization: CG

Post autor: milczek_89 »

Czy takie normalne?
U mnie dpf zniknął przy okazji chiptuningu ale nie mam śladów sadzy na zderzakach. A widziałbym przy białym lakierze ;p
Diesel może lekko zadymić przy mocniejszym wdepnięciu pedału gazu, ale to ze względu na bogatą mieszankę na wyższych obrotach (przyjmując że wtryski są sprawne).
Kiedy wymieniałeś filtr powietrza? Może jest zabrudzony i za mało powietrza przepuszcza i mieszanka jest zbyt bogata.
desmo
Nowicjusz
Auto: Golf MK6
Engine: CAYC
Localization: Poznań

Post autor: desmo »

rafaello pisze:Podsumowując:
Z DPF nie dymi
bez DPF dymi i ma dymić
:)

Dokładnie , właśnie to miałem napisać :D