Witam, koledzy powoli szukam nowszego golfa, może Passata. Sam nie wiem tylko czy szukać tsi czy tdi, dużo jeździmy po mieście i brak wypalania filtra jest dużym plusem. Rocznie robimy teraz 40 tys km, więc sens jest obu. Pytanie jak wygląda sprawa z scr, czy wtedy też filtr wypala się co jakiś interwal czy wypala non stop, ciągnie mnie w stronę diesla ale zwykły tdi raczej odpada ze względu na częste wypalanie, a jak sprawa z scr wygląda?
Pozdrawiam
Nowy golf, tsi, tdi czy tdi scr
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
Nowy golf, tsi, tdi czy tdi scr
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
Re: Nowy golf, tsi, tdi czy tdi scr
SCR jest juz nie do unikniecia w nowszych dieslach.
Sam nigdy nie mialem z tym do czynienia,ale u mnie w pracy sporo osób to ma i nie widze/slysze,zeby cos tam zlego sie z tym dzialo.Tylko bez przerwy to adblue dolewajá.Wlasnie,takie troche zawracanie pupy z tym adblue.
Nowego Golfa masz na mysli mk8?
Ten mój mk7 bedzie chyba moim ostatnim golfem,bo jak slysze,to mk8 calkowicie juz ulegl "cyfryzacji"
Przeraza mnie to.Aaa,1.6 diesla tez ma juz nie byc.
Chociaz konkurencja tez jest juz niewiele lepsza.
Koniec konców pozostanie sie przesiásc na Dacie,bo tam jeszcze sá normalne przeláczniki.
Sam nigdy nie mialem z tym do czynienia,ale u mnie w pracy sporo osób to ma i nie widze/slysze,zeby cos tam zlego sie z tym dzialo.Tylko bez przerwy to adblue dolewajá.Wlasnie,takie troche zawracanie pupy z tym adblue.
Nowego Golfa masz na mysli mk8?
Ten mój mk7 bedzie chyba moim ostatnim golfem,bo jak slysze,to mk8 calkowicie juz ulegl "cyfryzacji"
Przeraza mnie to.Aaa,1.6 diesla tez ma juz nie byc.
Chociaz konkurencja tez jest juz niewiele lepsza.
Koniec konców pozostanie sie przesiásc na Dacie,bo tam jeszcze sá normalne przeláczniki.

- lyngso
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: lubuskie
Witam
Moim skromnym zdaniem, do miasta i na krótkie dystanse lepszy będzie TSI. Nie unikniesz filtra cząstek stałych, w naszym nowym Golfie Sportsvanie 1.5 TSI DSG ACT, jest filtr cząstek stałych i nic na to nie można poradzić.
Pocieszeniem w sprawie jest to, że sprawia mniej problemów niż w Dieslu , a to z powodu wyższych temperatur przy spalaniu benzyny. Jego wypalanie nie jest tak uciążliwe jak w Dieslu. Proces ten może dokonać się nawet podczas cyklu miejskiego, i jest krótszy niż z silnikiem na ON.
Trudno mi coś powiedzieć na temat eksploatacji, ponieważ zrobiliśmy naszym Sportsvanem 1100km od czasu zakupu. Generalnie w większości po mieście ale to jeszcze zbyt świeży nabytek aby coś więcej powiedzieć na ten temat. Na razie średnie spalanie jest na poziomie 6,7l/100km.
Pozdrov
Moim skromnym zdaniem, do miasta i na krótkie dystanse lepszy będzie TSI. Nie unikniesz filtra cząstek stałych, w naszym nowym Golfie Sportsvanie 1.5 TSI DSG ACT, jest filtr cząstek stałych i nic na to nie można poradzić.
Pocieszeniem w sprawie jest to, że sprawia mniej problemów niż w Dieslu , a to z powodu wyższych temperatur przy spalaniu benzyny. Jego wypalanie nie jest tak uciążliwe jak w Dieslu. Proces ten może dokonać się nawet podczas cyklu miejskiego, i jest krótszy niż z silnikiem na ON.
Trudno mi coś powiedzieć na temat eksploatacji, ponieważ zrobiliśmy naszym Sportsvanem 1100km od czasu zakupu. Generalnie w większości po mieście ale to jeszcze zbyt świeży nabytek aby coś więcej powiedzieć na ten temat. Na razie średnie spalanie jest na poziomie 6,7l/100km.
Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Wokół komina Golf 7
-
Maksymilian
- Nowicjusz
- Auto: Golf 7.5 R-style
- Engine: DCYA 2.0 tdi 150km
- Localization: Kraków
lyngso pisze:Witam
Pozdrov
Cześć , jaka w tej wersji 1.5 tsi siedzi skrzynia DSG ? ta z suchym sprz. dq200 ? czy z mokrym sprz. DQ381 ?
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
Maksymilian pisze:Cześć , jaka w tej wersji 1.5 tsi siedzi skrzynia DSG ? ta z suchym sprz. dq200 ? czy z mokrym sprz. DQ381 ?
Obstawiam na 99,99% że "sucha" DQ200