Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
mjanek79
- Nowicjusz
- Auto: GOLF 6 KABIOLET
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: stalowawola
Re: KABEL I PROGRAM DO GOLFA 6
vcds ok ----a jaki kabel mam kkl ale nie dziala z golfem 6
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Bo kkl to do dużo lat wcześniej bedzie działać. Musisz kupić konkretnie kabel przykładowo VCDS 16.8.0 i do niego ten sam VCDS. Ja mam ten co podałem i obsługuje 1.6TDI bez problemu. Domyślam się ze liczny oznaczają datę czyli aut wyprodukowanych już w 17r może nie obsługiwać lub nie obsługiwać w pełni. Miałem wcześniej VCDS 10.x.x (dokładnie nie pamietam) i mojego golfika z 12r nie obsługiwał
-
Zdravko
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM DSG
- Localization: ELW
VCDS w smartfonie.
Szybko, legalnie i wygodnie ogarnia wszystko a jak wiadomo z telefonem zawsze pod ręką.
https://obdeleven.pl/interfejs-diagnost ... -audi.html
Link jedynie informacyjny bo wersję PRO można już kupić za 270zł.
Używam osobiście i jestem zadowolony
Szybko, legalnie i wygodnie ogarnia wszystko a jak wiadomo z telefonem zawsze pod ręką.
Link jedynie informacyjny bo wersję PRO można już kupić za 270zł.
Używam osobiście i jestem zadowolony

-
mjanek79
- Nowicjusz
- Auto: GOLF 6 KABIOLET
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: stalowawola
a ok dzieki a moze cos na aliexprees znacie do polecenia widzialem tez super VAG
ten ok
https://www.aliexpress.com/item/4000471 ... web201603_
ten ok
https://www.aliexpress.com/item/4000471 ... web201603_
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Ale kombinujesz, jest dla tego auta dedykowany VCDS to go kup i będziesz zadowolony, a kompurer będzie miał napewno przewagę nad telefonem
-
Zdravko
- Sympatyk
Re: Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Maciek pisze:kompurer będzie miał napewno przewagę nad telefonem
Jaką ma przewagę kabel nad tą aplikacją na telefon?
Bo dla mnie WADA taka że trzeba mieć zawsze przy Sobie kabel i laptopa
Zresztą kolega napisał:
Jacko pisze:Ja polecam Obdeleven ("OBD11"). Ostatnia aktualizacja przyśpiesza działanie aplikacji, w tym skanowanie.
Bez problemu wykonałem nim kodowanie i adaptacje klimatronika i nawigacji.
Również po nieszczęsnej zabawie w tzw. "zielonym menu" zniknęły mi różne funkcje, dzięki ODBeleven i wcześniejszej kopii zapasowej udało mi się wszystko przywrócić do stanu pierwotnego
Jest funkcja backupu modułu i historia operacji - to wszystko zapisuje się w "chmurze", wystarczy na innym urządzeniu Android zalogować się do aplikacji i wszystkie dane łącznie z listą skanowanych aut tam będą.
Jest jest też wewnętrzna zakładka "Aplikacje" - pozwala jednym przyciskiem aktywować jakąś bardziej lub mnie złożoną funkcję, kompletnie bez znajomości szczegółów technicznych np. deaktywacja Start-Stop.
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: CLHA
- Localization: Warszawa
Wszystko zależy czy ten z telefonu ma takie same możliwości co ten z laptopa, bo jeżeli tak to fajna sprawa, jeżeli jest okrojony to już tak kolorowo nie jest i do samego odczytu błędów np. jak jesteśmy na jakimś dłuższym wyjeździe to OK
Ale do większej roboty przy aucie będzie wygrywał jednak stacjonarny VCDS.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ale do większej roboty przy aucie będzie wygrywał jednak stacjonarny VCDS.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Zdravko
- Sympatyk
Tomasz_W-wa wszystko to samo co VCDS tylko w wersji na telefon.
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
No to ciekawa propozycja, a tam nie trzeba wykupywać jakiś punktów itp.?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Zdravko
- Sympatyk
Można kupić ale nie trzeba.
Kredyty są tylko i wyłącznie do kodowania gotowych prostych aplikacji zaś reszta jest darmowa. Kredyty się kupuje lub zdobywa codziennie gratis - jeden co dobę jak uruchomisz aplikację i pięć lub tam cztery za oglądanie krótkich reklam tak więc co dzień dochodzi kilka na Twoje konto w gratisie.
Jeśli ktoś nie korzysta z gotowców to używanie pełnej wersji OBD Eleven jest zupełnie darmowe.
Jeśli ktoś potrzebuje wersji tylko do odczytu błędów lub parametrów to proszę kupić tańszą wersję bez PRO. Jak komuś będzie za mało to zawsze można sobie dokupić kod do wersji PRO.
https://obdeleven.pl/interfejs-diagnost ... cyjny.html
Jak kupiłem wersję od razu PRO i wszystko co miałem zrobić VCDS-em zrobiłem przez telefon... kodowanie licznika, doświetlanie zakrętów, itp, itd...
Kredyty są tylko i wyłącznie do kodowania gotowych prostych aplikacji zaś reszta jest darmowa. Kredyty się kupuje lub zdobywa codziennie gratis - jeden co dobę jak uruchomisz aplikację i pięć lub tam cztery za oglądanie krótkich reklam tak więc co dzień dochodzi kilka na Twoje konto w gratisie.
Jeśli ktoś nie korzysta z gotowców to używanie pełnej wersji OBD Eleven jest zupełnie darmowe.
Jeśli ktoś potrzebuje wersji tylko do odczytu błędów lub parametrów to proszę kupić tańszą wersję bez PRO. Jak komuś będzie za mało to zawsze można sobie dokupić kod do wersji PRO.
https://obdeleven.pl/interfejs-diagnost ... cyjny.html
Jak kupiłem wersję od razu PRO i wszystko co miałem zrobić VCDS-em zrobiłem przez telefon... kodowanie licznika, doświetlanie zakrętów, itp, itd...
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
No to fajna sprawa i fajnie że jest ktoś co już działała na tym, a więc wiemy że jest OK.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
fazer
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF 6
- Engine: 1.4 TSI CAXA
- Localization: Białystok
Witam
Panowie dajcie linka do sprawdzonego vcds z ali bo kupiłem ten https://pl.aliexpress.com/item/40001222 ... 5c0ficLSPL i oczywiście okazał się uszkodzony wyświetla Can niegotowy ale ryżowy zwrócił kasę
pozdrawiam
Panowie dajcie linka do sprawdzonego vcds z ali bo kupiłem ten https://pl.aliexpress.com/item/40001222 ... 5c0ficLSPL i oczywiście okazał się uszkodzony wyświetla Can niegotowy ale ryżowy zwrócił kasę
pozdrawiam
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
Kolego wysyłki z Chin do PL są wstrzymane to będzie ciężko chyba teraz o kabelek
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
- Engine: 1.4 TSI 122KM CAXA
- Localization: Tychy
Witam, ostatnio zmieniłem golf 6 z 2009r, na golfa 7 z 2015r. Czy kabel który wykorzystywałem do komunikacji ze starszym autem osłuży mi nowszego? VCDS mam w wersji 12.12. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
- hoses
- Gadatliwy
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
A w czym problem żebyś się podpiął i sam to sprawdził?
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
MaD83MaXX połączysz się ale na pewno nie będziesz miał w niektórych sterownikach opisów bajtów z bitami bo to ciut stara już wersja VCDS-a
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
vortex90
- Aktywny
- Engine: 1.6 tdi 105
- Localization: dol
A żeby mięć opisy błędów itp w miarę aktualne to wystarczy aktualizacja bibliotek programu czy tylko i wyłącznie zakup nowego kabelka? Sam mam wersję 12 i z golfem 6 jak i passatem b6 radził sobie super, to przy nowszych autach jest problem z odczytaniem błędów. Albo "nieznany kod błędu" albo brak licencji.
Mam VCDS 17.1.3 i kabelek do niego z interfejsem VAG 178 HEX- CAN, raz do użyłem 1,5 roku temu i było ok, ale teraz nie chce zadziałać. Po podpięciu do samochodu się jakby blokuje, laptop go nie widzi.
Zacząłem się wgryzać w instrukcję załączoną na płycie i znalazłem takie info:
Interfejsy HEX-NET i HEX-V2 wymagają rejestracji przez Internet w celu korzystania z urządzenia.
Rejestracja nie jest konieczna natychmiast po uruchomieniu sprzętu. HEX-NET i HEX-V2 pozwalają na kilkukrotne skorzystanie z urządzenia, zanim oprogramowanie VCDS „upomni się” o rejestrację
Przed przystąpieniem do rejestracji zalecamy jednak przeprowadzenie aktualizacji oprogramowania sprzętowego interfejsu.
Czy faktycznie muszę to wszystko zrobić skoro wcześniej tego nie zrobiłem?
PS. UWAGA: pomogło odinstalowanie i ponowne zainstalowanie VCDS 17.1.3 zgodnie z instrukcją z pliku txt. Nie trzeba niczego aktualizować ani rejestrować!!!
Interfejsy HEX-NET i HEX-V2 wymagają rejestracji przez Internet w celu korzystania z urządzenia.
Rejestracja nie jest konieczna natychmiast po uruchomieniu sprzętu. HEX-NET i HEX-V2 pozwalają na kilkukrotne skorzystanie z urządzenia, zanim oprogramowanie VCDS „upomni się” o rejestrację
Przed przystąpieniem do rejestracji zalecamy jednak przeprowadzenie aktualizacji oprogramowania sprzętowego interfejsu.
PS. UWAGA: pomogło odinstalowanie i ponowne zainstalowanie VCDS 17.1.3 zgodnie z instrukcją z pliku txt. Nie trzeba niczego aktualizować ani rejestrować!!!
- Wojti77
- Sympatyk
- Engine: 1.2 TSI 77KW CBZB
- Localization: Rzeszow
Hejka,
Jakby ktoś szukał pomocy w naprawie kabla lub aktualizacji do najnowszego softu 19.6.2 PL to proszę o kontakt. Oczywiście nie wszystkie kable da się naprawić, ale z Atmega 162 raczej powinno zawsze udać.
Potrzebował będę tylko dwie fotki, płytka wewnątrz kabla z obu stron aby ocenić czy się uda coś zrobić.
Pozdrawiam.
Jakby ktoś szukał pomocy w naprawie kabla lub aktualizacji do najnowszego softu 19.6.2 PL to proszę o kontakt. Oczywiście nie wszystkie kable da się naprawić, ale z Atmega 162 raczej powinno zawsze udać.
Potrzebował będę tylko dwie fotki, płytka wewnątrz kabla z obu stron aby ocenić czy się uda coś zrobić.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, 12:39 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodam, że pomoc jest darmowa. Jeżeli by tak nie było to proszę o info.
Powód: Dodam, że pomoc jest darmowa. Jeżeli by tak nie było to proszę o info.
- Wojti77
- Sympatyk
jejciu pisze:Mam VCDS 17.1.3 i kabelek do niego z interfejsem VAG 178 HEX- CAN, raz do użyłem 1,5 roku temu i było ok, ale teraz nie chce zadziałać. Po podpięciu do samochodu się jakby blokuje, laptop go nie widzi.
zablokuj w host aktualizację kabla, bo możesz mieć częściej taki problem.
...
Wojti77 pisze:zablokuj w host aktualizację kabla
Chodzi Ci wyłączenie pytania się o aktualizację programu?
Opcje-Interfejs użytkownika i identyfikacja-sprawdzanie bezpłatnych aktualizacji -nie sprawdzaj?
- Wojti77
- Sympatyk
jejciu pisze:Wojti77 pisze:zablokuj w host aktualizację kabla
Chodzi Ci wyłączenie pytania się o aktualizację programu?
Opcje-Interfejs użytkownika i identyfikacja-sprawdzanie bezpłatnych aktualizacji -nie sprawdzaj?
Też,
Ale masz opcję blokady stron aktualizacji że stron Ross-tech w komputerze
Wchodzisz w host i wpisujesz jakie strony blokujesz na komputerze
-- 09 kwie 2020, 08:22 --
MaD83MaXX pisze:Witam, ostatnio zmieniłem golf 6 z 2009r, na golfa 7 z 2015r. Czy kabel który wykorzystywałem do komunikacji ze starszym autem osłuży mi nowszego? VCDS mam w wersji 12.12. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Podłącz i zobaczysz, nic nie zepsujesz. Zrób np autoscan, zobaczysz czy interfejs wszystkie moduły zobaczy.
Jakby nie działało to daj znać, może uda się coś zrobić aby działało
-
otiv
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI 122KM Caxa
- Localization: Szczecin
Dajcie znać co wam przyszło z Ali express i czy działają kable
- ALF
- Aktywny
- Auto: Touran 5T
- Engine: 20tdi
- Localization: B.B.
Do końca dnia z racji Black friday jest promocja na Obd Eleven ,brać ,nie zastanawiać się.
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-vag-obdeleven-pro-bluetoot-6943334378
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-vag-obdeleven-pro-bluetoot-6943334378