Witam,
Zastanawiam sie nad zakupem radia np takiego
https://allegro.pl/oferta/nawigacja-2di ... R_EALw_wcB
jest jakas wieksza roznica poza ceną miedzy czyms takim?
https://allegro.pl/oferta/nawigacja-2di ... tyEALw_wcB
ktos moze sie wypowiedziec na temat takich zamiennikow oryginalu?
jest cos na co warto zwrocic uwage mocno?
Czy sa jakies nawigację które działają same bez konieczności łączenia radia z telefonem?
jak dziala takie gogle maps? radio musi byc polaczone ze smarfonem aby aplikacja dzialala? Domyślam sie, ze konieczne jest utworzenie hotspota i tak sie połączyć.
radio din
Regulamin forum
Pogaduchy, ploty, ciekawe informacje ...
Pamiętaj:
Pogaduchy, ploty, ciekawe informacje ...
Pamiętaj:
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Obowiązują zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
JozinZbazin
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0d 140km
-
hans5
- Aktywny
- Auto: VW Golf VI
- Engine: CGGA 1.4 80 KM
- Localization: wlkp
Re: radio din
Mam to pierwsze od ponad roku i jestem zadowolony - u mnie była wgrana nawigacja ofline Sygic ale i tak korzystam z google map które pokazują korki online. Do tego automatycznie po odpaleniu uruchamia się Yanosik który pokazuje fotoradary, kontrole itp.Możńa też w google pobrać fragment mapy i używać ofline. Jedyny minus to słaby zasięg radia fm jak ktoś jeździ dużo w trasy ale można używać radia internetowego.
-
JozinZbazin
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0d 140km
A jak z dźwiękiem?
-
hans5
- Aktywny
Mi pasuje a mam ucho wyczulone:) Radio internetowe gra bardzo dobrze, pliki na usb jak są dobre to też fajnie, radio fm też nie najgorzej. Polecam z kamerą cofania też fajny bajer.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2020, 12:27 przez hans5, łącznie zmieniany 1 raz.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
hans5 pisze:Mam to pierwsze od ponad roku i jestem zadowolony - u mnie była wgrana nawigacja ofline Sygic ale i tak korzystam z google map które pokazują korki online. Do tego automatycznie po odpaleniu uruchamia się Yanosik który pokazuje fotoradary, kontrole itp.Możńa też w google pobrać fragment mapy i używać ofline. Jedyny minus to słaby zasięg radia fm jak ktoś jeździ dużo w trasy ale można używać radia internetowego.
Te radia prawdopodobnie nie mają RDS-u i dlatego tak jest z odbiorem stacji.Reszta to rzecz gustu ale w porównaniu z tymi jednostkami z linków lepszym wyborem będzie RCD330 i RCD360 w podobnych pieniądzach.
-
hans5
- Aktywny
BRUNO55 pisze:hans5 pisze:Mam to pierwsze od ponad roku i jestem zadowolony - u mnie była wgrana nawigacja ofline Sygic ale i tak korzystam z google map które pokazują korki online. Do tego automatycznie po odpaleniu uruchamia się Yanosik który pokazuje fotoradary, kontrole itp.Możńa też w google pobrać fragment mapy i używać ofline. Jedyny minus to słaby zasięg radia fm jak ktoś jeździ dużo w trasy ale można używać radia internetowego.
Te radia prawdopodobnie nie mają RDS-u i dlatego tak jest z odbiorem stacji.Reszta to rzecz gustu ale w porównaniu z tymi jednostkami z linków lepszym wyborem będzie RCD330 i RCD360 w podobnych pieniądzach.
Miałem wcześniej RCD330 i nie ma co porównywać możliwośći - rcd 330 to przeżytek
- Bansuj
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6 + Leon 5F
- Engine: CAXA 122 + DACA 131
- Localization: Brunszwik
Bierz ten z drugiego linka, znacznie mocniejsze i szybsze ma bebechy (PX5). Oczywiście PX6 byłby jeszcze lepszy (czyli procesor sześciordzeniowy Hexa Core, który mimo wszystko jest wydajniejszy od ośmiordzeniowego montowanego w PX5). Od siebie mogę polecić firmę Xtrons.
Słyszałem że Sygic jest dobry jako navi offline, ale ja używam Google Maps. Zawsze można pobrać jakiś obszar offline i korzystać z nawigacji bez potrzeby łączenia z internetem, brakuje wtedy jedynie informacji o natężeniu ruchu wraz z informacjami o korkach i ewentualnych objazdach.
Co do połączenia, inną możliwością jest zakup internet sticka, LTE/4G i podłączenie go przez USB. Może on tak samo jak telefon dawać radiu hotspot z internetem. Ja tworzę hotspot telefonem i również działa. Jak się komuś nie chce włączać ręcznie, to można Taskerem ustawić żeby hotspot włączał się automatycznie jak złapie radio w zasięg Bluetootha.
RDS, AF, TA, PTY, TP i wszystkie inne radiowe bajery aż do DAB (trzeba dokupić antenę) takowe radio posiada. Ale czemu niektórym gorzej odbiera to nie mam pojęcia.
Czy sa jakies nawigację które działają same bez konieczności łączenia radia z telefonem?
jak dziala takie gogle maps? radio musi byc polaczone ze smarfonem aby aplikacja dzialala? Domyślam sie, ze konieczne jest utworzenie hotspota i tak sie połączyć.
Słyszałem że Sygic jest dobry jako navi offline, ale ja używam Google Maps. Zawsze można pobrać jakiś obszar offline i korzystać z nawigacji bez potrzeby łączenia z internetem, brakuje wtedy jedynie informacji o natężeniu ruchu wraz z informacjami o korkach i ewentualnych objazdach.
Co do połączenia, inną możliwością jest zakup internet sticka, LTE/4G i podłączenie go przez USB. Może on tak samo jak telefon dawać radiu hotspot z internetem. Ja tworzę hotspot telefonem i również działa. Jak się komuś nie chce włączać ręcznie, to można Taskerem ustawić żeby hotspot włączał się automatycznie jak złapie radio w zasięg Bluetootha.
RDS, AF, TA, PTY, TP i wszystkie inne radiowe bajery aż do DAB (trzeba dokupić antenę) takowe radio posiada. Ale czemu niektórym gorzej odbiera to nie mam pojęcia.
- Bansuj
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6 + Leon 5F
- Engine: CAXA 122 + DACA 131
- Localization: Brunszwik
GanKa pisze:Domyślam sie, ze konieczne jest utworzenie hotspota i tak sie połączyć.
Tak, z hotspot z telefonu albo ze sticka podpiętego w USB.
-
myrha
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 2008
- Engine: 1.6 MPI 102KM
- Localization: Podhale
hans5 pisze:Do tego automatycznie po odpaleniu uruchamia się Yanosik który pokazuje fotoradary, kontrole itp.
Jak zrobiłeś, że Yanosik uruchamia się automatycznie?
-
hans5
- Aktywny
W ustawieniach Yanosika - nie jestem teraz w samochodzie ale zaznaczasz ikonę pływającą w yanosiku