Witam, silnik 2,0 cfhc, skrzynia manualna , ogólnie jest to mój pierwszy diesel a auto mam od paru dni
Wybrałem się w końcu w dłuższa jazdę żeby zagrzać silnik, niestety temp płynu waha się między 75 a 85 stopni, tańczy sobie w zależności od prędkości jazdy czy obciążenia silnika
Jednocześnie porównywałem z temp oleju, tańczy między 70 a 77 stopni do 80 doszedłem dopiero jak się do 200 rozpędziłem 🙈
Czy powyższe może jednoznacznie wskazywać na termostat ? Czy winne jakieś czujniki ? Wydaje mi się to pierwsze bo olej tez się nie dogrzewa
Problem z temperatura
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Problem z temperatura
Temp silnika na wskazówce czy w vcds?
jeśli na wskazówce tyl to termostat do wymiany bo jednak mało, olej 75 stopni przy tej temp to spoko.
jeśli na wskazówce tyl to termostat do wymiany bo jednak mało, olej 75 stopni przy tej temp to spoko.
-
DeadCiul
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 6
- Engine: 2.0 CFHC 140 km
- Localization: ZCH - zachpom
Wartości które podaje to ze wskazań licznika, w których blokach w vcds to będzie ?
-
godzuki
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Mazowieckie
Podpinam się pod temat, gdyż mam podobny prolem.
Mk6 silnik 1,6 TDI
Silnik bardzo powoli się grzeje, często przejezdza 20 km i niezdązy się nagrzać, a jak włączy się do tego ogzewanie to odrazu temp spada. Na postoju na śiatłach czy w korkach temp. też spada. (wskazania na zegarach).
Mechanik stwierdził, że termostat otwiera się po nagrzaniu więc jego zdaniem to nie termostat. i nie wiem czy i tak go wymienić czy szukac przyczyny gdzie indziej ?
Mk6 silnik 1,6 TDI
Silnik bardzo powoli się grzeje, często przejezdza 20 km i niezdązy się nagrzać, a jak włączy się do tego ogzewanie to odrazu temp spada. Na postoju na śiatłach czy w korkach temp. też spada. (wskazania na zegarach).
Mechanik stwierdził, że termostat otwiera się po nagrzaniu więc jego zdaniem to nie termostat. i nie wiem czy i tak go wymienić czy szukac przyczyny gdzie indziej ?
-
DeadCiul
- Nowicjusz
Masz skrzynie manualna czy dsg ?
-- 15 kwie 2021, 18:38 --
A temp oleju jaka masz ?
Moim zdaniem jeśli termostat jest cały czas otwarty albo otwiera się za wcześnie to jak nie jego wina jest wtedy ?
-- 15 kwie 2021, 18:38 --
A temp oleju jaka masz ?
Moim zdaniem jeśli termostat jest cały czas otwarty albo otwiera się za wcześnie to jak nie jego wina jest wtedy ?
-
godzuki
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Mazowieckie
Skrzynia manualna, poradziłem się też mojego starego zaufanego mechanika, który też powiedział, że zaryzykowałby wymiane termostatu. - po majówce to ogarnę - zobaczymy.
-
DeadCiul
- Nowicjusz
godzuki pisze:Skrzynia manualna, poradziłem się też mojego starego zaufanego mechanika, który też powiedział, że zaryzykowałby wymiane termostatu. - po majówce to ogarnę - zobaczymy.
I jak wymieniłeś ? Jaki efekt ?