Golf VI. Dołożenie czujników parkowania tył
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
piekara
- Sympatyk
- Auto: Skoda Fabia 1
- Engine: 1.9 TDI
- Localization: Świętochłowice
Golf VI. Dołożenie czujników parkowania tył
Chcę dołożyć czujniki parkowania tylne. Proszę o podanie numeru sterownika jaki musiałbym kupić.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2022, 17:03 przez piekara, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: CLHA
- Localization: Warszawa
Re: Czujniki parkowania tył
Nie wiem jaki rocznik.
Tu masz nr sterownika i czujników:
Tu masz nr sterownika i czujników:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
piekara
- Sympatyk
No faktycznie mało precyzyjnie zapytałem. W Fabii mam z fabryki.
Dołożyć chcę do Golfa VI z roku 2010. Tylko tył.
Dołożyć chcę do Golfa VI z roku 2010. Tylko tył.
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
Bravo
Wiesz co nie chce mi się drugi raz sprawdzać.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Wiesz co nie chce mi się drugi raz sprawdzać.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
piekara
- Sympatyk
Spoko. Dięki, że chciałeś pomóc.
Ja sprawdzałem w ETCE on-line ale tam mi pokazuje tylko przód i tył. Ja nie znam tak Golfów jak Skody więc pytam bo nie wiem czy Golf 6 to wychodził czujnikami tylko tylnymi? Czy z fabryki miał przód i tył lub wcale?
Włożę mu skodowski na cztery czujniki i myślę, że zadziała. W końcu gateway jest taki sam i radia też takie same więc co ma nie działać?
Ja sprawdzałem w ETCE on-line ale tam mi pokazuje tylko przód i tył. Ja nie znam tak Golfów jak Skody więc pytam bo nie wiem czy Golf 6 to wychodził czujnikami tylko tylnymi? Czy z fabryki miał przód i tył lub wcale?
Włożę mu skodowski na cztery czujniki i myślę, że zadziała. W końcu gateway jest taki sam i radia też takie same więc co ma nie działać?
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
Masz tu prawie cały zestaw do PARK ASSIST (asystent parkowania):
https://allegro.pl/oferta/sterownik-wia ... 2105420623
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
https://allegro.pl/oferta/sterownik-wia ... 2105420623
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
piekara
- Sympatyk
Re: Golf VI. Dołożenie czujników parkowania tył
Zrobiłem jak napisałem. Na sterowniku z Octavii II FL.
Wiązka nowa, czujniki nowe, koszyczki nowe.
Z wtyczki wiązki wyjąłem piny i przecisnąłem przez gumę w bagażniku. Sterownik jest schowany w tym miejscu gdzie wiązka lampek rejestracji wchodzi do bagażnika. Od sterownika kabelki lecą progiem bagażnika i wzdłóż lewego boku też progiem i wychodzą nad podstopnicą.
Jeden kabelek do bezpiecznika 5 (był wolny więc dołożyłem tylko pin), dwa do buzzera i dwa do gatewaya.
Masa sterownika przykręcona do punktu masowego nad tylną lampą.
Buzzer przykrecony nad bezpiecznikami.

Wiązka nowa, czujniki nowe, koszyczki nowe.
Z wtyczki wiązki wyjąłem piny i przecisnąłem przez gumę w bagażniku. Sterownik jest schowany w tym miejscu gdzie wiązka lampek rejestracji wchodzi do bagażnika. Od sterownika kabelki lecą progiem bagażnika i wzdłóż lewego boku też progiem i wychodzą nad podstopnicą.
Jeden kabelek do bezpiecznika 5 (był wolny więc dołożyłem tylko pin), dwa do buzzera i dwa do gatewaya.
Masa sterownika przykręcona do punktu masowego nad tylną lampą.
Buzzer przykrecony nad bezpiecznikami.