PINY i KOSTKI - numery katalogowe
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
ikell
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSi 122KM
- Localization: Slask
Re: PINY i KOSTKI - numery katalogowe
Xeno ma chyba takie piny na sprzedaż?
- jmf
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG
- Localization: Warszawa
Jeszcze jedno pytanie, tym razem ściśle związane z tematem. 
Z tego co znalazłem wtyczka 12-pin idąca do modułu PDC ma numer 8E0972112A lub 8E0972112B (aczkolwiek nie mam pojęcia czy jest to wersja czarna czy żółta - edit: A - czarna; B - brązowa):

Czy wiecie, albo możecie sprawdzić, czy występuje gniazdo dla tej wtyczki? Oraz jaki jest numer pinów?
Chciałbym zrobić coś w rodzaju przełużenia wiązki i potrzebuję do tego numeru tej części.
Edit: potwierdzam, że pasująca wtyczka to 4F0 972 112, a piny 000979009 (żeńskie) i 000979012 (męskie)
Wtyczka wygląda tak:

A obie razem tak:

Z tego co znalazłem wtyczka 12-pin idąca do modułu PDC ma numer 8E0972112A lub 8E0972112B (aczkolwiek nie mam pojęcia czy jest to wersja czarna czy żółta - edit: A - czarna; B - brązowa):

Czy wiecie, albo możecie sprawdzić, czy występuje gniazdo dla tej wtyczki? Oraz jaki jest numer pinów?
Chciałbym zrobić coś w rodzaju przełużenia wiązki i potrzebuję do tego numeru tej części.
Edit: potwierdzam, że pasująca wtyczka to 4F0 972 112, a piny 000979009 (żeńskie) i 000979012 (męskie)
Wtyczka wygląda tak:

A obie razem tak:

Ostatnio zmieniony 09 maja 2013, 20:26 przez jmf, łącznie zmieniany 1 raz.
- XenosagaII
- VIP
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
Re: Odp: PINY i KOSTKI - numery katalogowe
Nie rób zadnej przejsciowki to strata kasy
tam tylko dokladasz dwa piny i to wszystko.
- jmf
- VIP
Masz rację, że to jakiś tam wydatek, ale jak zobaczyłem jak ładnie jest zrobiona wiązka wchodząca do każdego z gniazd modułu PLA to nabrałem ogromnej awersji do jej niszczenia... Poza tym czytałem co Arek_VI pisał o dokładaniu pinów do tej wtyczki przy kiepskim dostępie i tego problemu też chciałbym uniknąć.
Gdyby ten pomysł wypalił to mogę zrobić sobie taką przejściówkę w kapciach przy biurku i łatwo "zaaplikować" ją w aucie przy minimalnym dostępie do modułu. Poza tym dzięki temu można się wycofać z modyfikacji bez śladu ingerencji.
Bardziej martwię się o ewentualne straty sygnału spowodowane taką "wstawką" i ewentualne komplikacje z tym związane. No ale jeśli coś takiego wystąpi i moduł zacznie zwracać błędy to zawsze można wrócić do planu "A" i zaingerować w oryginalną wtyczkę.
Gdyby ten pomysł wypalił to mogę zrobić sobie taką przejściówkę w kapciach przy biurku i łatwo "zaaplikować" ją w aucie przy minimalnym dostępie do modułu. Poza tym dzięki temu można się wycofać z modyfikacji bez śladu ingerencji.
Bardziej martwię się o ewentualne straty sygnału spowodowane taką "wstawką" i ewentualne komplikacje z tym związane. No ale jeśli coś takiego wystąpi i moduł zacznie zwracać błędy to zawsze można wrócić do planu "A" i zaingerować w oryginalną wtyczkę.
- XenosagaII
- VIP
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
Re: Odp: PINY i KOSTKI - numery katalogowe
Ja mam zapas kilky centymetrow na kazdym czujniku i bledow nie ma spowodowanych dluzsza wiazka. Chyba ze po miedzy wtyczkami bedzie pol metra kabla ale 10cm na pewno nie zaszkodzi.
- jmf
- VIP
Korzystając z tego, ze do wiązki dostałem niepotrzebną (i w dodatku uszkodzoną) wtyczkę postanowiłem przyjrzeć się fabrycznie zaciśniętemu pinowi.
Wygląda tak:

Jak widać bardzo ładnie - uszczelnienie "złapane" pinem i dalej estetycznie zaciśnięty przewód.
Zastanawiam się, czym uzyskać taki efekt? Robiliście rozeznanie w zaciskarkach? Byle jaka z Allegro podoła, czy trzeba coś bardziej specjalistycznego?
P.S.: wiem, że wątek nie do końca pasuje, ale mimo to nadaje się chyba najlepiej
Edit: odpowiadając samemu sobie - udało mi się +/- poprawnie zacisnąć piny za pomocą takiej zaciskarki Yato:

Efekt nie jest idealny, ale jest nieźle. Do kupienia w Castoramie za około 35 zł.
Wygląda tak:

Jak widać bardzo ładnie - uszczelnienie "złapane" pinem i dalej estetycznie zaciśnięty przewód.
Zastanawiam się, czym uzyskać taki efekt? Robiliście rozeznanie w zaciskarkach? Byle jaka z Allegro podoła, czy trzeba coś bardziej specjalistycznego?
P.S.: wiem, że wątek nie do końca pasuje, ale mimo to nadaje się chyba najlepiej
Edit: odpowiadając samemu sobie - udało mi się +/- poprawnie zacisnąć piny za pomocą takiej zaciskarki Yato:

Efekt nie jest idealny, ale jest nieźle. Do kupienia w Castoramie za około 35 zł.