Terkotanie na luzie - sprzęgło - stuki na wolnych obrotach
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Re: Terkotanie na luzie.
W związku z tym, jest się czym przejmować, czy nie?
-
UserRetired
mi szefowie ASO bo nie odpuściłem odpowiedzieli na pkt.1 czyli terkotanie czy stukanie na luzie po wcisnietym sprzegle terkotanie ustaje. Że ten "typ" tak ma... auto ma przejechane 73 tyś i przy 40 była "akcja serwisowa" wymiana sprzęgła.... raczej to nie pomogło bo stuki czy terkotanie mam nadal.... więc na razie jeżdze. Zastanawiam się nad wykupieniem tego http://www.excellente.pl/index.php?p=cennik tylko nie wiem czy jak mi się mój Golf "rozkraczy" na drodze ( to golfy sie moga psuć ?!
) to czy te ubezpiecznie pokryje koszty naprawy muszę doczytać...
P.S. jak chcecie to mogę nagrać ten dźwięk i porównacie go ze swoimi....
opopzdrawiam
) to czy te ubezpiecznie pokryje koszty naprawy muszę doczytać...P.S. jak chcecie to mogę nagrać ten dźwięk i porównacie go ze swoimi....
opopzdrawiam
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
jaka akcja serwisowa? wymiany sprzegła?
-
UserRetired
jarekbarcaaa pisze:jaka akcja serwisowa? wymiany sprzegła?
no z książki którą posiadam jest wpisane że zostało wymienione całe sprzęgło... jak się Pana zapytałem dlaczego !? Czy była jakas przyczyna ?! To odpowiedział że była akcja serwisowa.... a że auto mam z salonu to brali je od razu...
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
a napisz mi dokładna produkcje auta? bo u mnie żadnej akcji;p
-
UserRetired
auto mam jakiś tydzień... rok produkcji dokładny to 08.12.2010r pierwsza rejestracja 13.01.2011r. auto kupiłem po flotowe.... ( co był widać... ehhh... ale doprowadziłem go już do porządku) grunt że nie ma przebiegu 300 tkm przekręconego na 128tkm... hehehee
chodź i w salonie ASO się zdarzają wały... ale trudno....
chodź i w salonie ASO się zdarzają wały... ale trudno....
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
ja mam 09.2010 110000 tys km i u mnie zadnej akcji wg vinu .Jak zgłaszałeś te sprzęgło to auto było na gwarancji? i jakie to aso było bo do kato nie mam daleko a darmowa wymiana sprzegła sie opłaci jechac:P
-
UserRetired
zaraz pomalutku hehe bo się zapędziłeś z tymi pytaniami....
a więc....
auto mam tydzień kupione w PORSCHE coś tam.... dawne Magro w Świętochłowicach. Auto jest po flotowe więc jeżdziło tylko Kraków, Katowice i chyba Frankfurt, jak Pana zrozumiałem, przy oględzinach wozu oczywiście rzuciło mi się te "turkotanie" bo człowiek się naczytał to tu to tam o tych łańcuszkach więc zacząłem punktować Pana z ASO co to co tam to....zażądałem pokazania całej historii serwisowej i co było robione... pokazał że była szyba przednia wymieniana pokazał zdjęcia, halogen zbity od takie tam drobne naprawy ( normalne ślady użytkowania jak to Pan określił ) faktycznie w środku auta był że tak powiem lekki syf... ale co się dziwić to auto po flotowe więc hulaj dusza piekła nie ma....pod względem technicznym i mechanicznym nie miałem zastrzeżeń.. ale ten turkot... więc zapytałem co i jak .. Pan pokazał całą historię serwisowania i zwróciłem uwagę na wymianę całego sprzęgła.. więc zapytałem co to jest !?
Pan raczej był przyjemny jak pogrzeb jak zacząłem wnikać w to i w tamto... w końcu się wkurwi....łem i powiedziałem mu że to nie 200 zł tylko ponad 40 tyś i chce wiedzieć co mi sprzedaje... i po tym dowiedziałem się już wszystkiego. Co do sprzęgła powiedział żę było całe wymienione, zapytałem dlaczego a on odpowiedział że była akcja serwisowa... czy to prawda nie wiem.. wdziałem tylko że auto było w serwisie i mam na to papiery że było wymieniane....
jak coś moge jeszcze pomóć to pisz...
a więc....
auto mam tydzień kupione w PORSCHE coś tam.... dawne Magro w Świętochłowicach. Auto jest po flotowe więc jeżdziło tylko Kraków, Katowice i chyba Frankfurt, jak Pana zrozumiałem, przy oględzinach wozu oczywiście rzuciło mi się te "turkotanie" bo człowiek się naczytał to tu to tam o tych łańcuszkach więc zacząłem punktować Pana z ASO co to co tam to....zażądałem pokazania całej historii serwisowej i co było robione... pokazał że była szyba przednia wymieniana pokazał zdjęcia, halogen zbity od takie tam drobne naprawy ( normalne ślady użytkowania jak to Pan określił ) faktycznie w środku auta był że tak powiem lekki syf... ale co się dziwić to auto po flotowe więc hulaj dusza piekła nie ma....pod względem technicznym i mechanicznym nie miałem zastrzeżeń.. ale ten turkot... więc zapytałem co i jak .. Pan pokazał całą historię serwisowania i zwróciłem uwagę na wymianę całego sprzęgła.. więc zapytałem co to jest !?
Pan raczej był przyjemny jak pogrzeb jak zacząłem wnikać w to i w tamto... w końcu się wkurwi....łem i powiedziałem mu że to nie 200 zł tylko ponad 40 tyś i chce wiedzieć co mi sprzedaje... i po tym dowiedziałem się już wszystkiego. Co do sprzęgła powiedział żę było całe wymienione, zapytałem dlaczego a on odpowiedział że była akcja serwisowa... czy to prawda nie wiem.. wdziałem tylko że auto było w serwisie i mam na to papiery że było wymieniane....
jak coś moge jeszcze pomóć to pisz...
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
to dzwonie do aso do swietochłowic sie zapytac o ta akcje serwisową mogłbym mi wysłac swój vin na priv w razie jakbym sie na Ciebie podał:)
-
UserRetired
i co dzwoniłeś !? dowiedziałeś się czegoś !? bo ja tak ! jak będziesz zainteresowany to pisz...
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
nie dzwoniłem bo mi czasu brakło:P dawaj info na priva jak cos wiesz;d
) z góry dzieki
-
UserRetired
Ty nie dzwoniłeś ale ja zadzwoniłem.... Pan na początku nie chciał gadać bo nie miał auta przed "sobą".. więc mu powiedziałem co i jak że kupowałem tydzień temu i tak dalej... więc sprawdził jeszcze raz... i okazało się że nie ma AKCJI SERWISOWEJ NA SKRZYNIĘ tylko była jak to określił "zwykła" wymiana, więc kolejny raz zapytałem "DLACZEGO BYŁA WYMIANA SKORO TO BEZAWARYJNE AUTO - JAK SAM POWIEDZIAŁ" i tutaj nastała taka cudowna cisza w słuchawce... hehehe. Dobra Pan do końca nie był w stanie określić czemu była wymiana... tylko powiedział że był wymieniany cały komplet na gwarancji.... i tyle....
Ostatnio zmieniony 28 cze 2013, 10:23 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
Powód: Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
-
UserRetired
Panowie i jak tam nasze terkotanie !? Robił ktoś coś z tym... czy jeździmy dalej !?
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
dalej:P terkoty tylko gdy jest zimno ,teraz jak jest lato to nie ma terkotania:)
-
UserRetired
no ja mam cały czas... i do tego zaś jakieś dziwne rzeczy ale chłop nie miał problemów kupił sobie Golfa słyszę już w robocie... a więc napisze co się dzieje., przy uruchomianiu silnika strasznie głośno pracuję obroty rzędu 1300 - 1200 wiadomo silnik zimny ale tak głośno ?! potem jak się silnik zagrzeje i są te nominalne obroty czyli jakieś 800 - 700 wszystko wraca do normy ( znaczy terkotania ) heheh ma ktoś takie coś ? czy tylko ja jestem ewenementem ?!
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Leeso
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
- Localization: Wroclaw
mariuszdlu pisze:no ja mam cały czas... i do tego zaś jakieś dziwne rzeczy ale chłop nie miał problemów kupił sobie Golfa słyszę już w robocie... a więc napisze co się dzieje., przy uruchomianiu silnika strasznie głośno pracuję obroty rzędu 1300 - 1200 wiadomo silnik zimny ale tak głośno ?! potem jak się silnik zagrzeje i są te nominalne obroty czyli jakieś 800 - 700 wszystko wraca do normy ( znaczy terkotania ) heheh ma ktoś takie coś ? czy tylko ja jestem ewenementem ?!
pozdrawiam
Jeśli głośna praca i podwyższone obroty trwają ok.20 sekund to jest to normalna praca silnika. dogrzewanie katalizatora czy jakoś tak
-
UserRetired
Leeso pisze:mariuszdlu pisze:no ja mam cały czas... i do tego zaś jakieś dziwne rzeczy ale chłop nie miał problemów kupił sobie Golfa słyszę już w robocie... a więc napisze co się dzieje., przy uruchomianiu silnika strasznie głośno pracuję obroty rzędu 1300 - 1200 wiadomo silnik zimny ale tak głośno ?! potem jak się silnik zagrzeje i są te nominalne obroty czyli jakieś 800 - 700 wszystko wraca do normy ( znaczy terkotania ) heheh ma ktoś takie coś ? czy tylko ja jestem ewenementem ?!
pozdrawiam
Jeśli głośna praca i podwyższone obroty trwają ok.20 sekund to jest to normalna praca silnika. dogrzewanie katalizatora czy jakoś tak
jak dobrze mieć kolegów na forum!!! ja to bym już pół silnika rozebrał
-
UserRetired
panowie dzis gadałem z serwisantem ( takim konkretnym ) nie panem mietkiem z zpk.....
serwisant stwierdzil iz mial juz przypadki takiego terkotania i bylo to zwiazane z kolem dwumasowym...
porazka
serwisant stwierdzil iz mial juz przypadki takiego terkotania i bylo to zwiazane z kolem dwumasowym...
porazka
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
jak caxa nie ma dwumasu;| fajny ten twoj serwisant:D
-
UserRetired
czyli wynika że Pan serwisant nie ma pojęcia co i jak.. i wozu nie dawać.. .!? To polećcie jakiś serwis na Śląsku (ale kompetentny)
- Uncle Peter
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: WM
mariuszdlu pisze:To polećcie jakiś serwis na Śląsku (ale kompetentny)
To istnieje w Polsce takie ASO ???
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
raczej Nie:P mariuszdlu jestes z jastrzębia wiec do Gliwic nie ma tragedii masz tu http://www.skoda-serwis.eu/
Duzoo lepsii niz ASO:)
Duzoo lepsii niz ASO:)
jarekbarcaaa pisze:jak caxa nie ma dwumasu;| fajny ten twoj serwisant:D
Ewentualne rozważania czy jest czy nie ma "dwumasu" proszę kontynuować w tym temacie - Czy CAVD ma dwumasę
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.
-
UserRetired
kurcze do tego terkotania doszło jeszcze że tak napisze huczenie przy skręcie w lewo..... ehhh...co za pech
"ciche terkotanie
08.10.2011 29 338 km
Kategoria: serwis
Zapomniałem dodać,że podczas ostatniej wizyty w aso (na 30000km) zgłosiłem dość częstą dolegliwość w golfie variancie: ciche terkotanie z okolicy schowka. (wyłącznie na luzie, silnik nagrzany). Przy włączonym nawiewie terkotanie jest zagłuszane, więc można je usłyszeć dopiero po wyłączeniu nawiewu.
Znalazłem na forach rozwiązanie problemu - źle umocowane przewody paliwowe lub wadliwy filtr paliwa - i zasugerowałem tę diagnozę w aso. Po przeglądzie już nie słychać nic niepokojącego."
to doczytałem z innych for..... czy ktoś przez taki knif to wyeliminował z Was ?
"ciche terkotanie
08.10.2011 29 338 km
Kategoria: serwis
Zapomniałem dodać,że podczas ostatniej wizyty w aso (na 30000km) zgłosiłem dość częstą dolegliwość w golfie variancie: ciche terkotanie z okolicy schowka. (wyłącznie na luzie, silnik nagrzany). Przy włączonym nawiewie terkotanie jest zagłuszane, więc można je usłyszeć dopiero po wyłączeniu nawiewu.
Znalazłem na forach rozwiązanie problemu - źle umocowane przewody paliwowe lub wadliwy filtr paliwa - i zasugerowałem tę diagnozę w aso. Po przeglądzie już nie słychać nic niepokojącego."
to doczytałem z innych for..... czy ktoś przez taki knif to wyeliminował z Was ?
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
Re: Błąd żarówki !?
jakie terkotanie co po wcisnieciu sprzęgła ustaje?