Oszczędzanie zimnego silnika.
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Oszczędzanie zimnego silnika.
Tak mnie to zaczęło nurtować. Wszędzie się mówi, żeby po odpaleniu zimnego silnika raczej delikatnie się z nim obchodzić przez pierwsze km. Tak się składa, że mam dosyć stromy zjazd do garażu, więc przy wyjeżdżaniu trzeba trochę deptać, żeby auto podjechało pod górkę. Tak samo ma się sprawa domów w górach, szczególnie zimą. Odpalamy zimny silnik i od razu trzeba się wspinać na 1, ponieważ na 2 nie pociągnie pod te górki. Jak to się ma do zimnego silnika?
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 160KM
- Localization: Stolica
Re: Oszczędzanie zimnego silnika.
Bez przesady, nie chodzi żeby w ogóle gazu nie dodawać tylko żeby nie pałować silnika pod czerwone pole zanim olej nie złapie temperatury.
- lynx07
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI GTI
- Engine: 2.0 TSI 210KM
Też tak uważam jak mistrz. Osobiście na nierozgrzanym staram się nie przekraczać 3 tys. , a jak już jest ok. 93 stopnie to normalnie 
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Dokładnie tak jak napisał mistrz i lynx07, nierozgrzanego silnika nie powinno się pałować co nie oznacza że trzeba czekać aż się zagrzeje zanim się nim ruszy.
PS. Lynx07 ten Gofer z awatara to Twój? Ciachnij temacik w Nasze auta z fotkami Twojej fury - miło będzie poznać pierwszego Gietka na tym forum
PS. Lynx07 ten Gofer z awatara to Twój? Ciachnij temacik w Nasze auta z fotkami Twojej fury - miło będzie poznać pierwszego Gietka na tym forum
My TSI
- lynx07
- Stały Bywalec
golf6.pl pisze:Dokładnie tak jak napisał mistrz i lynx07, nierozgrzanego silnika nie powinno się pałować co nie oznacza że trzeba czekać aż się zagrzeje zanim się nim ruszy.
Temat będzie, jak pojawią się jakieś większe mody (chyba raczej nieprędko) bo na razie to totalna seria bez żadnych zmian.
- tompear
- Administrator
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Seryjny, nieseryjny ale GTI a takim cudem nikt się tu jeszcze nie chwalił. Jak ktoś będzie miał R to Ci pewnie damy spokój i skupimy się na męczeniu jego o foty. Na razie ładnie prosimy Ciebie - sypnij fotkami 
-
mistrz
- Sympatyk
A mnie nawet R-ka powiewa, gdyby ktoś miał 35 Edition... 
- lynx07
- Stały Bywalec
mistrz pisze:A mnie nawet R-ka powiewa, gdyby ktoś miał 35 Edition...
Widziałem na żywo w salonie w Krakowie. Osobiście wolałbym eRkę, różnica w cenie już niewielka a jest 4 motion
-
mistrz
- Sympatyk
Czy ja wiem czy taka niewielka, ponad 20.000 złotych więcej, a w środku siedzi dokładnie taki sam silnik co w R więc nie będzie żadnego problemu z podniesieniem mocy za mniej niż 1/10 tej kwoty. Pozostaje napęd AWD, a tutaj już bym polemizował czy jest to warte takiej dopłaty. Poza tym mi wizualnie bardziej się podoba zwykłe GTI, R za bardzo napompowany, wolę subtelniejsze i mniej rzucające się w oczy wozidła. I mimo wszystko wydaje mi się, że 35 Edition w ostatecznym rozrachunku będzie bardziej "elitarne".
- lynx07
- Stały Bywalec
mistrz pisze:A mnie nawet R-ka powiewa, gdyby ktoś miał 35 Edition...
Na vwgolf.pl pojawiły się niedawno 2x 35 edition
lynx07 pisze:mistrz pisze:A mnie nawet R-ka powiewa, gdyby ktoś miał 35 Edition...
Na vwgolf.pl pojawiły się niedawno 2x 35 edition
Widziałem , ładne tylko w innym kolorze
Pozdro
-
Frantic
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAX 1.4 TSI 90 kW
- Localization: Wroclaw
Żebym wcześniej wiedział. Mój szwagier ma od 2012 roku GTI 35 edition - czerowny.