Głośne zamykanie klapy bagaznika
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Głośne zamykanie klapy bagaznika
Bedac w salonie zaczalem ogladac Golfa. Pomyslalem ze dobrze bedzie sprawdzic czy sa widoczne juz jakies roznice pomiedzy moim (30000km przebiegu), a nowka z salonu.
Dopatrzylem sie jednej: zamykajac klape bagaznika w salonowym hatchbacku dzwiek jest super wytlumiony i przyjemny dla ucha (jak przy zamykaniu drzwi). U mnie natomiast jest juz bardziej "rozklekotany".
Czy ktos wie jak rozebrac zamek z klapy bagaznika, zeby sprawdzc czy cos sie nie poluzowalo?
Dopatrzylem sie jednej: zamykajac klape bagaznika w salonowym hatchbacku dzwiek jest super wytlumiony i przyjemny dla ucha (jak przy zamykaniu drzwi). U mnie natomiast jest juz bardziej "rozklekotany".
Czy ktos wie jak rozebrac zamek z klapy bagaznika, zeby sprawdzc czy cos sie nie poluzowalo?
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Re: Wytlumienie klapy bagaznika
Zauważyłem, że od pewnego czasu odbijacze tylnej klapy są montowane do samej klapy (a nie do błotników - jak u mnie) - może ta "zmiana" konstrukcyjna powoduje sprawniejsze działanie amortyzacji przy zamykaniu ?
O ktorej czesci dokladnie piszesz?
-
Arek_VI
- VIP
Piszę o odbijaczach (odbojnikach) tylnej klapy.
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Sprawdzałem z ciekawości i ja mam te odbojniki na klapie.
Ja tez mam na klapie.
-
Arek_VI
- VIP
No to trop miałem błędny.
Ktos juz moze rozbieral tylna klape? 
Poszukam na jakims zagranicznym forum.
Poszukam na jakims zagranicznym forum.
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Ja mam odbijacze na błotnikach. Auto z grudnia 2009.
-
Arek_VI
- VIP
Zmiana montażu odbijaczy była po 25.07.2010 r.
Ponawiam pytanie: czy ktos wie jak rozkrecic wszystko z tylnej klapy oraz zamek?
Nie chce niczego polamac.
Nie chce niczego polamac.
- XenosagaII
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Arek_VI pisze:Zmiana montażu odbijaczy była po 25.07.2010 r.
A czymś sie różnią te odbijacze ?
Ja rozbierałem tylną klapę na części pierwsze prawie, każdą śrubkę jaką się dało
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, 20:07 przez tompear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki :)
Powód: literówki :)
Masz jakis opis?
- XenosagaII
- VIP
Niestety jeszcze nie zrobiłem opisu ale mogę ci wrzucić zdjęcia i opis demontażu z książki
Bede wdzieczny 
O jakiej ksiazce piszesz?
O jakiej ksiazce piszesz?
- XenosagaII
- VIP
Bodajże nazywa się " sam napraw swojego golfa " tak mi się wydaje 
XenosagaII pisze:Bodajże nazywa się " sam napraw swojego golfa " tak mi się wydaje
Zrob fotki i podeslij instrukcje prosze. Cos mi sie tam juz wczoraj odkrecilo / poluzowalo, bo klekocze mi przy podnoszeniu i opuszczaniu klapy.
Koledzy / Kolezanki,
Naprawde nikt nie moze pomoc?
Probowalem to dzisiaj rozebrac. Odkrecilem dwa torxy i moglem sciagnac cala plastikowa oslone klapy bagaznika tylko do polowy. Reszta trzyma sie cholernie mocno i nie daje rady tego oderwac.
W srodku latalo mi cos takiego (jeden zatrzask i dwie nakretki z podkladkami):

Ktos wie od czego sa nakretki?
Jak rozebrac ta oslone w klapie baznika? Ludzie tutaj wymieniaja tylne lampy, wiec musza wiedziec jak to rozebrac.
Naprawde nikt nie moze pomoc?
Probowalem to dzisiaj rozebrac. Odkrecilem dwa torxy i moglem sciagnac cala plastikowa oslone klapy bagaznika tylko do polowy. Reszta trzyma sie cholernie mocno i nie daje rady tego oderwac.
W srodku latalo mi cos takiego (jeden zatrzask i dwie nakretki z podkladkami):

Ktos wie od czego sa nakretki?
Jak rozebrac ta oslone w klapie baznika? Ludzie tutaj wymieniaja tylne lampy, wiec musza wiedziec jak to rozebrac.
-
caxa
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf VII
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Małe3miasto
Zewis specjalnie dla ciebie:
http://www.my-gti.com/1475
http://www.my-gti.com/1475
-
dominik
- Nieśmiały
- Auto: mk6
- Engine: CAXA tsi 122
- Localization: wlkp
zewis
Te dwie czarne podkładki napewno występują do mocowania mechanizmu wycieraczki,gdzie jeszcze tego nie wiem.
Blaszka zapewne wypadła z mocowania osłony ~ tego plastiku co chcesz zdjąć
Te dwie czarne podkładki napewno występują do mocowania mechanizmu wycieraczki,gdzie jeszcze tego nie wiem.
Blaszka zapewne wypadła z mocowania osłony ~ tego plastiku co chcesz zdjąć
- XenosagaII
- VIP
Bylem troche nieobecny na forum ale widze ze Caxa podeszła już słusznego linka.
Dobra, w koncu sie udalo wszystko sciagnac.
Najwiecej problemow bylo z tylnymi spinkami (strasznie mocno trzymaly) oraz z mocowaniem do ramki tylnej szyby - to bylo slabo wytlumaczone w tym tutorialu).
Dobrze ze ten plastik jest bardzo gietki
Istotnie, te srubki sa od mechanizmu wycieraczki (trzyma sie na trzech). Cos mi chyba slabo dokrecono
Najwiecej problemow bylo z tylnymi spinkami (strasznie mocno trzymaly) oraz z mocowaniem do ramki tylnej szyby - to bylo slabo wytlumaczone w tym tutorialu).
Dobrze ze ten plastik jest bardzo gietki
Istotnie, te srubki sa od mechanizmu wycieraczki (trzyma sie na trzech). Cos mi chyba slabo dokrecono
Ostatnio zmieniony 04 lis 2012, 15:52 przez zewis, łącznie zmieniany 3 razy.
- XenosagaII
- VIP
Mega słabo dokrecili .... Ja zapieralem sie nogami i kolanami tak skubane trzymały. Z wlozeniem tez nie jest prosto więc musisz mieć dużo cierpliwości 
-
unizetos
- Nowicjusz
- Engine: CAYC
- Localization: Dolny Śląsk
Re: Głośne zamykanie klapy bagaznika
Odgrzeję kotleta odnośnie odbojników tylnej klapy w wersji montowanej do błotnika.
Mam prośbę do osób posiadających auta w tej wersji- roczniki 09/10, chodzi o hatchbacki. Czy ktoś mógłby wrzucić mi fotki jak wyglądają te odbojniki i/lub nr OEM tej części oraz w których dokładnie miejscu błotnika są montowane. Poproszę również o info jak wyżej odnośnie zaślepek w klapie bagażnika w miejscu gdzie w późniejszych rocznikach montowane były odbojniki w wersji do klapy.
Dzięki i proszę o pomoc
Grzesiek
Mam prośbę do osób posiadających auta w tej wersji- roczniki 09/10, chodzi o hatchbacki. Czy ktoś mógłby wrzucić mi fotki jak wyglądają te odbojniki i/lub nr OEM tej części oraz w których dokładnie miejscu błotnika są montowane. Poproszę również o info jak wyżej odnośnie zaślepek w klapie bagażnika w miejscu gdzie w późniejszych rocznikach montowane były odbojniki w wersji do klapy.
Dzięki i proszę o pomoc
Grzesiek