Umieszam więc fotorelację wymiany oryginalnych żołtych na oryginalne ledowe w jednym miejscu.
Pytania i problemy, proponuje dopisywać do wątku.
Wymiana zrobiona P&P bez rezystorów na oryginalnym zestawie.
Wymiana fizycznie polega na podważeniu/ściśnięciu zatrzasku (śrubokrętem lub innym podobnym narzędziem) każdej z obu lampek z prawej strony, wyjęciu ze zderzaka, odpięciu z przewodu (również walka z innym rodzajem zaczepu). Podpięciu do przewodu nowych lampek i wsadzeniu w zderzak. W sumie maksymalnie 5 minut pracy
Po odpaleniu auta lampki działają, oraz czego można było się spodziewać zapala się po chwili ikonka spalonej żarówki w zegarach.
Wymianę zrobiłem oczywiście na Bordnetz`ie (BCM), który wymieniałem wcześniej na najnowszy (swego czasu) model High.
Wymiana miała miejsce kilka lat temu w momencie wymiany świateł przednich na bixenon z led. Bordnetz okazało się nie wyświetlał mimo wszystko w VCDS-ie (wersja 11.x) w module centralnej elektryki (długie kodowanie) w bajcie 17 bitu 7-mego. Podejrzewam, że w momencie jak mój BCM wchodził do produkcji nie było jeszcze ledowych podświetleń rejestracji w golfie.
W VCDS Powinno być tak jak w tutorialu
http://www.urotuned.com/LED_License_VCDS_Mk6_Mk7.pdf
zaznaczamy checkbox przy bicie 7-mym i voila.
Ponieważ u mnie nie było bitu 7-mego. Zacząłem kombinować, zmieniając zapis binarny bajtu 17-stego.
Okazało się, że za wartość bitu 7-mego odpowiada pierwsza cyfra zapisu binarnego.
W tym wypadku 0 należało zmienić na 1

Po tym odkryciu błąd spalonej żarówki z zegarów zniknął, a pojawił się w vcds-ie błąd niskiego naładowania akumulatora
Próba odpalenia nie powiodła się - musiałem się posiłkować drugim autem i kablami.
Tak więc warto przy okazji pamiętać, że odpalone ksenony w aucie w pół godziny potrafią zjeść cały prąd z aku.
Lampki led do podświetlenia rejestracji zanabyłem oryginalne koncernu FAW-VW w Chinanch.
Zainteresowanym podaje numer aukcji.
http://www.aliexpress.com/snapshot/6657 ... 6947890799
Wygląd opakowania:

Nowe i Stare - stare po prawej (jak widać brudzi się mocno od wewnętrznej części zderzaka)

Tak to świeciło

A tak świeci teraz

Światło ma naturalną intensywność, nie tak jak w aftermarketowych przeróbkach, oślepiających kierowców jadących za "stuningowanym" autem.