Jaki oryginalny akumulator w TDI
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
czarny26
- Sympatyk
- Auto: golf 6 2.0 tdi 140ps
- Localization: lubelskie
koledzy jeszcze jedno pytanie nie chce zakladac juz nowego tematu jaki macie orginalnie akumulator bo mi pada a jest strasznie maly bo ma 61a i 540 proad rozruchowy i wlasnie nie wiem czemu taki maly
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Kontrolka spalonych Zarowek
Fabrycznie vw pakuje właśnie 61ah i 540A w moim golfie wytrzymał niecałe 3 latka...czarny26 pisze:jaki macie orginalnie akumulator bo mi pada a jest strasznie maly bo ma 61a i 540 proad rozruchowy i wlasnie nie wiem czemu taki maly
Dlaczego dają taki malutki nie mam pojęcia, pewnie oszczędność..
Ja wsadziłem teraz centrę futurę 77ah 760A i jest super wreszcie zapala jak powinien, jedynie to musiałem kupić sobie nowe opakowanie na akumulator bo szmacianka z akuma 61ah jest za mała, w aso za większe opakowanie dałem 100zł...
kamill1991 to znaczy że nie spaliła Ci się zarówka tylko nie kontaktuje ci coś...
-
czarny26
- Sympatyk
no własnie moje opakowanie jest nieco wieksze nize ten aku poza tym ja mam plastikowe pudelko na aku wiec nie wiem co teraz zrobic hymm i tez 3 lata i po nim ;]
Re: Kontrolka spalonych Zarowek
czarny26 pisze:koledzy jeszcze jedno pytanie nie chce zakladac juz nowego tematu jaki macie orginalnie akumulator bo mi pada a jest strasznie maly bo ma 61a i 540 proad rozruchowy i wlasnie nie wiem czemu taki maly
czarny26 w dziale Problemy / Usterki - jeden temat jeden problem - patrz różowa ramka pod tytułem tematu i przestrzegaj.
Teraz wydzielę Twoje pytanie ale w przyszłości, kto wie ...
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.
- marmi
- Mieszkaniec
Re: Jaki oryginalny akumulator w TDI
Plastikowe jest wymiarami chyba tylko jedno więc spokojnie kupujesz większy akumulator, bo te fabryczne 61 to diametralnie za mało...czarny26 pisze:no własnie moje opakowanie jest nieco wieksze nize ten aku poza tym ja mam plastikowe pudelko na aku wiec nie wiem co teraz zrobic hymm i tez 3 lata i po nim ;]
Te oryginalne aku sa bezobslugowe?
- marmi
- Mieszkaniec
nie pod naklejką są dobrze widoczne koreczki...zewis pisze:Te oryginalne aku sa bezobslugowe?
-
czarny26
- Sympatyk
ja kupilem nowy aku ;] 70ah i 640 bannera jestem teraz w niemczech zaplacilem za niego 80 euro samochodzik pali jak marzenie ;]
marmi pisze:nie pod naklejką są dobrze widoczne koreczki...zewis pisze:Te oryginalne aku sa bezobslugowe?
A jednak mam bezobslugowy wedlug normy DIN
- marmi
- Mieszkaniec
Oryginalny akum miałem bannera, wedle normy był tez bezobsługowy, tyle że to jest ściema bo korki normalnie są pod naklejką...zewis pisze:marmi pisze:A jednak mam bezobslugowy wedlug normy DIN
-
ziomalllllll
- Niemowa
- Engine: 1.6 TDI 90KM
- Localization: WLKP
Witam,
Mam silnik 1.6 tdi 90km i nie wiem jaki akumulator kupic.
Auto kupilem od handlarzy i sądze ze mógł byc podmieniony.
Ktos pomorze i podpowie jakie parametry wybrac ?
Mam silnik 1.6 tdi 90km i nie wiem jaki akumulator kupic.
Auto kupilem od handlarzy i sądze ze mógł byc podmieniony.
Ktos pomorze i podpowie jakie parametry wybrac ?
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 16:00 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na przyszłość poszukaj i pisz w istniejących tematach
Powód: Na przyszłość poszukaj i pisz w istniejących tematach
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Mój 2,0 TDI CR miał oryginalnie akumulator Exide 61Ah, wytrzymał 5 lat, raz w 2012 roku był rozładowany że na kable musiałem auto odpalać. Kupując nowy wybrałem Centre która należy do Exide, tyle że 62Ah. Ziomall, możesz napisać PW z VINem na nick Pro-Choice i jutro będąc w pracy sprawdzę jaki akumulator jest przewidziany przez VW.
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
Jaki akumulator do golfa 2,0 tdi bo różne są teorie... Kupić taki jak fabryka pakowała czy większy?
Najczęściej pokonywana trasa w zimie to 14 km w jedną stronę do pracy.
Najczęściej pokonywana trasa w zimie to 14 km w jedną stronę do pracy.
- marmi
- Mieszkaniec
Jaj już wymieniasz to wsadzić bez problemu trochę większy pojemnościowo niż ori pakują...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Dokładnie. W fabryce montuje się minimalny jaki ogarnie to co ma auto. W 2.0 alternatory są 140a i one ogarniaja do 77Ah.
ja mialem w gti fabrycznie 72Ah.
Podbijam - jaki aku brać do 1.6 TDI ? Wstępnie wybrałem centra futura - a jakie parametry szukać? 61aH/600a ? Trzeba potem coś kodować czy tylko wymiana?
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
U mnie w 1,6tdi jest 680 prad rozruchowy, 68 Ah, wiec ja bym wzial min cos z pradem 680A, dla mnie tylko varta (centre mialem dwa razy i wtopa), jesli jest start stop trzeba kodowac bo tam jest aku AGM, w pozostalych nie trzeba
diesel podstawą, turbo zabawą...

U mnie jest taki :-P a jak to wymiarami będzie? Zmieści się w ten pokrowiec?
kamill pisze:
U mnie jest taki :-P a jak to wymiarami będzie? Zmieści się w ten pokrowiec?
Jeśli chodzi o pokrowiec to zobacz jaki masz jego numer z koncówka A jest do mniejszych akumulatorów z B pod wieksze. Ja w 2.0 140km mam centra futura 72ah i chyba 720 prad rozruchowy i mam ten większy pokrowiec. A z akumulatora zadowolony przez 5 dni stał golf na mrodzie -15 i przed odpaleniem po takim czasie sprawdzałem miernikiem i było 11.80. Auto odpaliło z pierwszego razu dalej przy takim mrozie. A jest w aucie od 2013 roku nigdy nie ładowany prostownikiem
Czyli do 1.6 mogę brać takie same jak do 2.0, tak? 
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
Mozesz, ale z nadmiarem wystarczy ci cos z pradem 680A, teraz masz mniejszy prad i jezdziesl... co do marki naprawde polevam varta silver
diesel podstawą, turbo zabawą...
Dzięki bardzo, to biorę 64ah i 640a :-P
-
brigantec
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: ck
Witam. Sorki że trochę tak odkopuję stary temat ale mam problem.
Oryginalnie też miałem aku Banner'a 61Ah 540A w 2.0 140KM. Raz już go podładowywałem ale dziś -2 stopnie i padaka. Muszę wymienić na coś lepszego. Tylko że nie wiem bo wszystkie większe pojemności mają prawie 28cm szerokości (278mm)
a ten oryginalny ma 24,2cm. Nie będzie problemu z wpasowaniem go tam? No i jak mocny aku kupić. Auto niestety stoi pod chmurką a chciałbym zimą jeździć bez obawy że nie zapali.
Ktoś podpowie jaki konkretny model wybrać? Z góry dzięki.
Oryginalnie też miałem aku Banner'a 61Ah 540A w 2.0 140KM. Raz już go podładowywałem ale dziś -2 stopnie i padaka. Muszę wymienić na coś lepszego. Tylko że nie wiem bo wszystkie większe pojemności mają prawie 28cm szerokości (278mm)
a ten oryginalny ma 24,2cm. Nie będzie problemu z wpasowaniem go tam? No i jak mocny aku kupić. Auto niestety stoi pod chmurką a chciałbym zimą jeździć bez obawy że nie zapali.
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Fakt ze akurat mocniejsze i mniejszych wymiarów są droższe .......brigantec pisze:Witam. Sorki że trochę tak odkopuję stary temat ale mam problem.
Pytanie czy masz pokrowiec parciany czy plastikową obudowę aku.
Ze miałem auto na Polskę to oczywiście parciak.
Wywaliłem to i dremelem sciąłem lekko od strony zasilania te uchwyty w które wkładasz pionowe osłony od aku których nie miałem nigdy.
Wtedy pakujesz co chcesz. Mi banner padł po 8 latach. W lato było ok ale przymrozki i padł.
O ile nie dokladales do auta gratów to pakuj takiej samej pojemności i prądów ale jak dasz te 10 % większą pojemność jakieś 72 czy jakoś tak to na zimie będzie miał większy zapas
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
brigantec
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: ck
tberent pisze:Fakt ze akurat mocniejsze i mniejszych wymiarów są droższe .......brigantec pisze:Witam. Sorki że trochę tak odkopuję stary temat ale mam problem.
Pytanie czy masz pokrowiec parciany czy plastikową obudowę aku.
Ze miałem auto na Polskę to oczywiście parciak.
Wywaliłem to i dremelem sciąłem lekko od strony zasilania te uchwyty w które wkładasz pionowe osłony od aku których nie miałem nigdy.
Wtedy pakujesz co chcesz. Mi banner padł po 8 latach. W lato było ok ale przymrozki i padł.
O ile nie dokladales do auta gratów to pakuj takiej samej pojemności i prądów ale jak dasz te 10 % większą pojemność jakieś 72 czy jakoś tak to na zimie będzie miał większy zapas
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Hej. Dzięki za odpowiedź.
Ogólnie auto jeśli chodzi o elektrykę jest w oryginale. Pokrowiec jest parciany. No i raczej tak jak mówisz z 10-15% pojemniejszy chyba wezmę nie ma sensu chyba dawać jakiś wielki. Prąd rozruchowy też ciut większy nie zaszkodzi?
Tylko nie chciałbym się bawić teraz w jakieś przeróbki bo dość szybko muszę kupić nowy. Więc chyba zostanę przy oryginalnym rozmiarze ( chyba taki dokładnie 242x175x190 mm) stówka w tą czy w tą już takiej różnicy nie robi.
Może jakiś konkretny model mógłbyś mi polecić albo chociaż producenta? No i gdzie warto kupić aku? Jakiś sklep internetowy godny polecenia może?
Z góry dzięki za pomoc.