Witam
Mam pytanko ( podaje zdjecie w zalaczniku) czy jesli wymienie u siebie podpory metalowo-gumowe ( na rys. Nr 4 ) to musze potem ustawic zbierznosc ? Chce to zrobic sama i nie wiem tylko czy musze na zbierznosc pozniej pojechac ?
Dziekuje za pomoc
Czy jesli wymienie podpory musze ustawic zbieznosc ?
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Kingade
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: CAYC 1.6 TDI
Czy jesli wymienie podpory musze ustawic zbieznosc ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Re: Czy jesli wymienie podpory musze ustawic zbieznosc ?
Kingade pisze:Witam
Mam pytanko ( podaje zdjecie w zalaczniku) czy jesli wymienie u siebie podpory metalowo-gumowe ( na rys. Nr 4 ) to musze potem ustawic zbierznosc ? Chce to zrobic sama i nie wiem tylko czy musze na zbierznosc pozniej pojechac ?
Dziekuje za pomoc
Po wymianie nie musisz jechać na kontrolę zbieżności od razu. Na najbliższym przeglądzie i tak Ci to sprawdzą jak będziesz wjeżdżał na kanał to automatycznie sprawdzana jest zbieżność. Tak bynajmniej jest w renomowanych stacjach kontroli.
oczywiście że musisz ustawić
- Kingade
- Nieśmiały
OK dziękuje
A czy orientujecie się może czy wymiana tych podpór jest skomplikowana jakoś ? Trzeba na coś zwrócić uwagę by tego nie schrzanić ?
A czy orientujecie się może czy wymiana tych podpór jest skomplikowana jakoś ? Trzeba na coś zwrócić uwagę by tego nie schrzanić ?
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Kingade pisze:OK dziękuje![]()
Jedynie trzeba zwrócić uwagę aby każda tuleja z obudową była na właściwej stronie auta bo nie są one zamienne. Reszta jest stosunkowo prosta jedynie może być mały kłopot ze zdjęciem starej podpory z wahacza ale przy pomocy łyżki od kół idzie to zdjąć.
Wymieniałem te tuleje w Mk5 tu są takie same i tak było jak napisałem a po wymianie nie musiałem regulować zbiezności. Na przeglądzie okazało się też że jest wszystko OK.
- Kingade
- Nieśmiały
BRUNO55 pisze:Kingade pisze:OK dziękuje![]()
Jedynie trzeba zwrócić uwagę aby każda tuleja z obudową była na właściwej stronie auta bo nie są one zamienne. Reszta jest stosunkowo prosta jedynie może być mały kłopot ze zdjęciem starej podpory z wahacza ale przy pomocy łyżki od kół idzie to zdjąć.
Wymieniałem te tuleje w Mk5 tu są takie same i tak było jak napisałem a po wymianie nie musiałem regulować zbiezności. Na przeglądzie okazało się też że jest wszystko OK.
Bardzo dziękuje Bruno55
Tez tak myślałam ze raczej zbieżności nie trzeba by ustawiać poniewaz te podpory wydaje mi się ze maja za zadanie delikatnego amortyzowania wahacza ( ale oczywiście mogę się mylić
) Szukałam coś w książce ale w wymianie zawieszenia akurat nic o tych podporach :/ I wydaje mi się ze raczej trudno byłoby je zamienić kierunkami nawet mam na nich napisane która jest która
Jeszcze raz dziękuje
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Tak jak Bruno wymieniłem podpory i zbieżności nie ustawiałem. Nie ma takiej potrzeby.
- Kingade
- Nieśmiały
Arek_VI pisze:Tak jak Bruno wymieniłem podpory i zbieżności nie ustawiałem. Nie ma takiej potrzeby.
Dziękuje Arku