Drodzy Forumowicze,
Ostatnio spotkałem się z niecodzienną sytuacją i niestety nigdzie nie mogłem znaleźć wyjaśnienia tego problemu. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło i być może ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem.
Zaparkowałem samochód jak zwykle zamknąłem z pilota, wsadziłem do kieszeni i z racji tego, że niosłem ciężkie rzeczy, to samoistnie naciskały się przyciski od pilota w mojej kieszeni. Następnego dnia schodzę do samochodu i okazuję się, że szyba kierowcy i pasażera opuszczone są do ok połowy wysokości (dokładnie ten sam poziom na obu). nie wspomnę, że oczywiście padało i środek trochę "zawilgotniał".
Nie wiecie może, czy to jest jakaś tajna kombinacja przycisków pilota? A może jakiś system ratowania gdy kluczyk zatrzaśnie się w środku? Spotkaliście się może z takim zjawiskiem?
Pozdrawiam
Opuszczenie szyb pilotem
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Re: Opuszczenie szyb pilotem
przyciśniecie i przytrzymanie przycisku otwierania skutkuje otwarciem wzsystkich sterowanych elektrycznie szyb, pasażer i kierowca sie otworzył bo prawdopodbnie masz z tyłu szyby otwierane na korbke. Logicznie jest z przyciskiem zamykania
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Dzodzo35 pisze:Drodzy Forumowicze,
Ostatnio spotkałem się z niecodzienną sytuacją i niestety nigdzie nie mogłem znaleźć wyjaśnienia tego problemu. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło i być może ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem.
Zaparkowałem samochód jak zwykle zamknąłem z pilota, wsadziłem do kieszeni i z racji tego, że niosłem ciężkie rzeczy, to samoistnie naciskały się przyciski od pilota w mojej kieszeni. Następnego dnia schodzę do samochodu i okazuję się, że szyba kierowcy i pasażera opuszczone są do ok połowy wysokości (dokładnie ten sam poziom na obu). nie wspomnę, że oczywiście padało i środek trochę "zawilgotniał".
Nie wiecie może, czy to jest jakaś tajna kombinacja przycisków pilota? A może jakiś system ratowania gdy kluczyk zatrzaśnie się w środku? Spotkaliście się może z takim zjawiskiem?
Pozdrawiam
Jeżeli masz czujnik deszczu to proponuję zakodować samoczynne domykanie szyb w razie deszczu. A poza tym z pilotem trzeba się troszkę ostrożniej obchodzić bo masz taki efekt jaki masz i nie ma w tym nic niecodziennego. Nic na to nie poradzisz.
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Z poziomu MFA można zarządzać otwieraniem szyb z pilota. Możliwe opcje (o ile się nie mylę) to: wszystkie szyby, tylko kierowcy, żadna. Mowa o takim MFA, którym da się zarządzać z poziomu przycisków na multikierownicy (na pewno działa w wersji Highline).
Wydaje mi się, że jeżeli taka opcja nie jest dostępna z poziomu MFA, to z VCDS powinno się również dać ją ustawiać.
Wydaje mi się, że jeżeli taka opcja nie jest dostępna z poziomu MFA, to z VCDS powinno się również dać ją ustawiać.
My TSI
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Oczywiście. Vcds zaznaczasz i juz.kakaruto pisze:Z poziomu MFA można zarządzać otwieraniem szyb z pilota. Możliwe opcje (o ile się nie mylę) to: wszystkie szyby, tylko kierowcy, żadna. Mowa o takim MFA, którym da się zarządzać z poziomu przycisków na multikierownicy (na pewno działa w wersji Highline).
To o czym pisze Bruno to fajna sprawa ale działa tylko jak jest deszcz. No i powoduje ze czujnik caly czas pobiera prad bo jest w standby dlatego VW zrobil swiadome zalaczanie rain close w mfa .ja ostatnio siedząc w przedszkolu i oplacajac czesne usiadłem na pilocie. Luz ze włączyłem webasto. Gorzej bo jak przyszedłem do auta to 4 szyby były na dole. Rns jeszcze był
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
Dzodzo35
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Hamburg
Dziękuję za odpowiedź, moja ciekawość została zaspokojona