Cześć,
krótkie pytanie jak w temacie.
Mam GTI sprowadzone ze Stanów (może ma to znaczenie, nie wiem), i mam dziwne wrażenie jakby lusterko kierowcy było powiększające.
Zakres widzenia jest mały, przy wyprzedzaniu muszę skręcić głowę i się upewnić czy obok nic nie jedzie, a przy cofaniu wydaje mi się, że zaraz walnę w ścianę kiedy to właściwie mam jeszcze sporo miejsca.
Miał ktoś podobny problem? Jest na to rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Lusterko kierowcy przybliża?
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Re: Lusterko kierowcy przybliża?
Tez odniosłem takie wrażenie w stosunku do lusterek w hamerykańskich autach, czyli że bardziej przybliżają niż ich odpowiedniki ze starego lądu. Jeżeli bardzo ci to przeszkadza, to wymień wkład na EU.
My TSI
-
BartO
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 GTI Dsg
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Olsztyn
Czułem, że taka będzie odpowiedź 
Dzięki kolego, pozdrawiam.
Dzięki kolego, pozdrawiam.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Localization: Warszawa
W amerykanskich samochodach bardzo czesto jest wygrawerowany napis na szkle lustra
"Objects in mirror are closer than they appear"

- Bansuj
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6 + Leon 5F
- Engine: CAXA 122 + DACA 131
- Localization: Brunszwik
greg2 pisze:W amerykanskich samochodach bardzo czesto jest wygrawerowany napis na szkle lustra
...co by przekreślało tezę że są to lustra powiększające i sugerowało że wręcz pomniejszające
-
BartO
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 GTI Dsg
- Localization: Olsztyn
No właśnie mam problem z interpretacją tego zdania.. wyczytałem gdzieś w internecie, że podobno nie stosuje się szkieł powiększających, jeżeli tak jest to tylko tak się wydaje.
No ale mam prawko już długo, kierowałem wieloma autami i to jest pierwszy taki przypadek. Poza tym mój kumpel jak wsiadł za kółko, pierwsze co mu się rzuciło w oczy to te szkło w lusterku.
Mam nadzieję, że wymiana szkła na EU rozwiąże problem,
Dzięki wszystkim za pomoc.
No ale mam prawko już długo, kierowałem wieloma autami i to jest pierwszy taki przypadek. Poza tym mój kumpel jak wsiadł za kółko, pierwsze co mu się rzuciło w oczy to te szkło w lusterku.
Mam nadzieję, że wymiana szkła na EU rozwiąże problem,
Dzięki wszystkim za pomoc.