Dziwne dżwięki dochodzące z miksera powietrza
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Dziwne dżwięki dochodzące z miksera powietrza
Od pewnego czasu jak kręcę pokrętłem od temperatury (auto klima) od najniższej do najwyższej to gdzieś z okolicy prawej nogi kierowcy słychać jakby taki dźwięk silniczka, ale jakby mu się coś działo natomiast jak kręcę temperaturą z wyższych temperatur do niższych to wszystko jest ok. Co to może być i czy da się tam jakoś dostać aby sprawdzić o co chodzi? Temperatura się zmienia zgodnie z ustawieniem wiec tylko ten dźwięk mnie niepokoi.
Re: dziwne dżwięki dochodzące z miksera powietrza
Nikt nie wie? Nikt nie pomoże? Nikt nie ma dostępu do ETKA aby chociaż zamieścić zdjęcie jak się można najłatwiej dostać do tych silniczków z klapkami?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: dziwne dżwięki dochodzące z miksera powietrza
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Re: Dziwne dżwięki dochodzące z miksera powietrza
Podepnę się pod ten temat bowiem dopadło mnie coś takiego mimo że układ prawidłowo chłodził. Słychać było dziwne dżwięki na włączonej klimatyzacji. Kiedy klimatyzację wyłączyłem wszystko cichło. Dżwięki te były raz mocniejsze raz słabsze i występowały bardzo nieregularnie. W moim przypadku okazało się że przyczyną była mała ilość gazu w układzie. W trakcie wizyty w serwisie klimy okazało się że na nominalne 525g było 305g. Po ponownym napełnieniu układu prawidłową ilością gazu wszystkie dziwne dżwięki zniknęły. Klimatyzacja pracuje tak jak powinna.