Czy ktoś kiedykolwiek próbował znaleźć rozwiązanie jak włączyć funkcje jak w temacie?
W zeszycie szkoleniowym jest ta funkcja opisana jako opcja czy ktoś sie z takim czymś spotkał naocznie?
w załączniku dołączyłem wyciętą stronę z opisem.
Jeszcze ciekawi mnie wyświetlanie naładowania akumulatora w trybie transportowym - kolejny załącznik
czy dało by radę tę funkcję mieć bez włączania trybu transportowego VCDS?
A po za tym co to tryb transportowy?
Wskaźnik niezapiętych pasów na tylnej kanapie
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Wskaźnik niezapiętych pasów na tylnej kanapie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
Re: Wskaźnik niezapiętych pasów na tylnej kanapie
brak czujnika zajętości fotela jest w tylnej kanapie a wiec brak takiej możliwości, Z akumulatorem jest chyba jedna opcja poszukam i dam znac 
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
laren0 skąd masz te zeszyty vw ? Wrzuć na forum. Chętnie poczytam 
-
Krzycho
- Aktywny
- Auto: VW Golf mkV
- Engine: 2.0 TDI 170KM BMN+
- Localization: Krakow
zapinki pasów tylnej kanapy muszą być z 2 przewodami... i one są podłączone pod sterownik poduszek + odpowiednie kodowanie sterownika... kanapa nie ma czujnika zajętości...
a tryb transportu to tryb z którym większość elektroniki naszego auta jest uśpiona aby niepotrzebnie drenować akumulator...
a tryb transportu to tryb z którym większość elektroniki naszego auta jest uśpiona aby niepotrzebnie drenować akumulator...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
- tberent
- Banned
Krzycho pisze:zapinki pasów tylnej kanapy muszą być z 2 przewodami... i one są podłączone pod sterownik poduszek + odpowiednie kodowanie sterownika... kanapa nie ma czujnika zajętości...
Krzycho z tego co mówisz to pasy musiały by być cały czas zapięte. Musi być jakiś czujnik informujący ze miejsce jest zajęte. Ciekawe czy ktoś na forum ma to coś.
-
Krzycho
- Aktywny
przeglądnij schematy i zobaczysz... zresztą widziałeś kiedyś siedzisko do mk6 z wystającymi przewodami??
to jest tylko chwilowa (chyba ok 5-10 sekundowa) informacja dla kierowcy po przekręceniu kluczyka czy pasażerowie mają zapięte pasy czy nie...
to jest tylko chwilowa (chyba ok 5-10 sekundowa) informacja dla kierowcy po przekręceniu kluczyka czy pasażerowie mają zapięte pasy czy nie...
Krzycho
- tberent
- Banned
Krzycho ja cały czas walczę z pobraniem elsy wiec schematów jeszcze brak. To trochę bez sensu vw zrobiło.
A kanapie w mk6 się jakoś nigdy nie przyglądałem.
Dzięki za wyjaśnienie
Dzięki za wyjaśnienie
tberent zeszyty vw mam od szwagra troche mam tych zeszytow. Duzo wrzucania no i czy takie zeszyty nie łamią regulaminu forum.
-
Krzycho
- Aktywny
tberent pisze:Krzycho ja cały czas walczę z pobraniem elsy wiec schematów jeszcze brak. To trochę bez sensu vw zrobiło.
Dzięki za wyjaśnienie
czemu bez sensu?? chciałbyś aby Ci cały czas mordę darło jak byś coś cięższego położył na siedzisku tylnej kanapy?? czy zapinał byś wtedy pasy?? zresztą jak dla mnie zbędny bajer...
ten sterownik obsługuję taką opcję + jego kodowanie:
Adres 15: Airbag (J234) Plik etykiet: 5K0-959-655.clb
Oznaczenie elementu SW: 5K0 959 655 A HW: 5K0 959 655 A
Komponent: AirbagVW10G 035 0604
Numer seryjny: xxxxxxxxxxxx
Kodowanie: 00003232
Krzycho
-
Enriquez
- Gadatliwy
- Auto: Superb III
- Engine: CHHB 2.0 TSI 220KM
- Localization: Lodz
To taka ciekawa opcja, bo pozwala stwierdzić, czy dziecko zapięło pas czy nie. Poza tym uaktywnia się (przynajmniej u mnie - na platformie MQB czyli to samo co Golf 7), w chwili zapięcia i odpięcia pasów - również podczas jazdy - na te 10-15 sekund.
-
mzeberek
- Sympatyk
- Engine: CGGA 1.4 59kW
- Localization: Grójec
Więc tak:
W siedzeniach nie ma żadnych czujników.
W momencie uruchomienia silnika pojawia się informacja, które pasy są zapiete (czujnik w gniździe pasa).
Po jakiś 10 - 15 sec znikaja ikonki siedzeń a pojawia się przebieg.
Jeżeli w tracje jazdy zostanie odpiety lub zpięty któryś paś pijawią się migajace ikonki na 10 - 15 sec
Może ta opcja jest powiązana z poduszkami tylnych siedzeń?
W siedzeniach nie ma żadnych czujników.
W momencie uruchomienia silnika pojawia się informacja, które pasy są zapiete (czujnik w gniździe pasa).
Po jakiś 10 - 15 sec znikaja ikonki siedzeń a pojawia się przebieg.
Jeżeli w tracje jazdy zostanie odpiety lub zpięty któryś paś pijawią się migajace ikonki na 10 - 15 sec
Może ta opcja jest powiązana z poduszkami tylnych siedzeń?
Maciek