Tempomat - jak uruchomić?

Moderator: flo

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec
Auto: vw golf 7
Engine: tsi 1.4 122km
Localization: Bytom

Tempomat - jak uruchomić?

Post autor: swietlik »

Witam mam pytanie jak uruchomić tempomat co mam nacisnąć na kierownicy i w jakiej kolejności bo na razie udało mi się uruchomić ograniczenie prędkości i się pogubiłem co dalej?(ale działa) a rozumiem że tempomat to funkcja która umożliwia stałą prędkość po jej ustawieniu między zegarami i samochód powinien sam jechać ze stałą prędkością ??? a i nie posiadam systemu ACC. :-k :-k :-k
Awatar użytkownika
bartek
Nowicjusz

Re: Tempomat jak uruchomić

Post autor: bartek »

Żeby włączyć tempomat wciskasz na kierownicy przycisk oznaczony ikona licznika 0/1 w miejscu licznika przebiegu dziennego pojawia sie wpis tempomatu, teraz przyspieszasz do żądanej predkości i wciskasz SET ustawiona prędkość pojawi sie miedzy zegarami i będzie się świecić zielona kontrolka na desce. Jeśli chcesz przyspieszyć przciskasz + jeśli zwolnić -.Pomiędzy tymi klawiszmi masz przycisk cln, jeżeli go wciśniesz to ustawienia tempomatu zostana zresetowane. Jeżeli dotkniesz hamulca tempomat automatycznie się wyłączy możesz go uruchomić z takimi samymi ustawieniami przyciskając RES. Mam nadzieję, że pomogłem.
Wojtass
VIP
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.4 TSI 140KM
Localization: Podbeskidzie

Post autor: Wojtass »

swietlik pisze:Witam mam pytanie jak uruchomić tempomat <ciach>

Rozumiem, że prościej spytać na forum, niż poświęcić chwilę na zerknięcie do instrukcji obsługi (strona 247 i kolejne), ale z książką w ręku opanujesz całe to "ustrojstwo" w 5..10 minut.
marcinde
Sympatyk
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.4 TSI 140KM
Localization: mazowieckie

Post autor: marcinde »

Wojtass pisze:

Rozumiem, że prościej spytać na forum, niż poświęcić chwilę na zerknięcie do instrukcji obsługi (strona 247 i kolejne), ale z książką w ręku opanujesz całe to "ustrojstwo" w 5..10 minut.

=D>
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

marcinde pisze:
Wojtass pisze:

=D>

No jak by nie było to forum od tego jest a nie tylko do pierdół jak niektórzy sobie piszą jak samochód niby umył i tp.
Awatar użytkownika
arturro
Gadatliwy
Auto: Golf 6
Engine: 1.4 TSI
Localization: B-stok

Re: Odp: Tempomat jak uruchomić

Post autor: arturro »

swietlik pisze:No jak by nie było to forum od tego jest a nie tylko do pierdół jak niektórzy sobie piszą jak samochód niby umył i tp.

... lub ze nakleil jakies emblematy :-D
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

arturro pisze:
swietlik pisze:No jak by nie było to forum od tego jest a nie tylko do pierdół jak niektórzy sobie piszą jak samochód niby umył i tp.

:nono: :nono:
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

bartek pisze:Żeby włączyć tempomat wciskasz na kierownicy przycisk oznaczony ikona licznika 0/1 w miejscu licznika przebiegu dziennego pojawia sie wpis tempomatu, teraz przyspieszasz do żądanej predkości i wciskasz SET ustawiona prędkość pojawi sie miedzy zegarami i będzie się świecić zielona kontrolka na desce. Jeśli chcesz przyspieszyć przciskasz + jeśli zwolnić -.Pomiędzy tymi klawiszmi masz przycisk cln, jeżeli go wciśniesz to ustawienia tempomatu zostana zresetowane. Jeżeli dotkniesz hamulca tempomat automatycznie się wyłączy możesz go uruchomić z takimi samymi ustawieniami przyciskając RES. Mam nadzieję, że pomogłem.

OK dzięki za odpowiedz działa teraz na początku też tak robiłem i mi nie działało dlatego się pytałem aby się upewnić jak powinno być, a widzę że takie pytania to niektórym to tu przeszkadzają na forum.
DamianD
Sympatyk

Post autor: DamianD »

arturro pisze:

=D> =D> :lol: :lol:
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

Koniec off top'a.
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

kamill pisze:Koniec off top'a.

Dokładnie popieram, normalna Polska rzeczywistość jak komuś doje.. i to bez powodu.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2014, 14:14 przez swietlik, łącznie zmieniany 1 raz.
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

swietlik pisze:
kamill pisze:Koniec off top'a.

Dokładnie popieram, normalna Polska rzeczywistość jak komuś dojebać i to bez powodu.

Za używanie wulgaryzmów zaraz dostaniesz ostrzeżenie. :nono:
Awatar użytkownika
bartek
Nowicjusz

Re: Tempomat - jak uruchomić?

Nie zakładam nowego wątku, bo pytanie też o tempomat. Czy jest możliwość ustawienia tak, żeby dodawać i odejmować prędkość co 1km/h. W Tiguanie tak mam a w Golfie 7 dodaje co 10km/h. Jadąc na tempo w wiekszym ruchu jest to niewygodne. Napiszcie czy wszyscy tak macie w siódemkach?
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

bartek pisze:Nie zakładam nowego wątku, bo pytanie też o tempomat. Czy jest możliwość ustawienia tak, żeby dodawać i odejmować prędkość co 1km/h. W Tiguanie tak mam a w Golfie 7 dodaje co 10km/h. Jadąc na tempo w wiekszym ruchu jest to niewygodne. Napiszcie czy wszyscy tak macie w siódemkach?

Jest tak i da się po jednym przyspieszać jest to na kierownicy po lewej stronie dwa dolne przyciski lewy i prawy.
Awatar użytkownika
bartek
Nowicjusz

Dzięki za informację, rzeczywiście muszę sprawdzić, bo mi coś nie pasowało że tylko co 10km/h działa.
Leeso
Sympatyk
Auto: VW GOLF 7
Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
Localization: Wroclaw

Post autor: Leeso »

Też mi coś tu nie pasowało. Sprawdziłem dzisiaj. Po ustawieniu zadanej prędkości, przeskakiwanie co 1km/h przyciskami RES i SET.
Loockness12
Nowicjusz
Auto: Vw golf 7
Engine: Cxxb
Localization: Żychlin

Post autor: Loockness12 »

Witam ma ktoś z was info jak Wygląda sprawa doposażenia w tempomat golf 7 2015 1.6 tdi multifunkcje mam
Awatar użytkownika
flo
Senior Moderator
Auto: Golf 7 2016
Engine: CZCA
Localization: Wrocław

Post autor: flo »

Niestety w mqb nie jest to takie hop siup. Musisz posiadać unikatowy kod swap który znajduje się w zestawie montazowym jeśli kupujesz tempomat w aso. Gdy to zamontujesz, to musisz udać się do aso i oni online dokonują aktywacji tempomatu. Także jakby nie patrzeć to bez aso tempomat nie zadziała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”